Objavljeno: 06.01.2018 u 13:13 | Slike, Zanimljivosti | Komentara:

Uštedjela 23.000 dolara: ‘Ništa nisam kupovala godinu dana!’

Novinarka Michelle McGagh na Crni petak 2015. godine počela je provoditi drastičnu štednju – trošila je samo na obveze poput hipoteke i račune, no odrekla se kupovine – i o tome napisala knjigu

Američka novinarka Michelle McGagh 2015. godine je odlučila provesti eksperiment na vlastitim financijama i drastično srezati životne troškove te u godini dana uštedjeti čak 23.000 dolara.

ustedila-novac (1)

Sve je počelo nakon što se, kao novinarka, uglavnom bavila financijama pa su svi oko nje vjerovali da svoje troškove drži u savršenom redu. Primijetila je kako joj velik dio plaće odlazi na sasvim ‘nepotrebne’ stvari poput kave, večere u restoranu i odjeće te se sama sebi obvezala na njih ne trošiti punu godinu. Sa štednjom je počela na dan Crnog petka 2015. godine, dan kada trgovine početkom prosinca režu cijene i potrošači mahnito kupuju na rasprodajama.

Naravno, nije mogla, a da u tom periodu uopće ne troši. Složila je troškovnik za ‘obvezne’ stvari poput hipoteke, održavanja, životno osiguranje, donacije i račune za mobitele što sve zajedno mjesečno nije prelazilo 2000 dolara. Dopuštala si je troškove za osobnu higijenu, a sa suprugom je dogovorila da tjedno na hranu neće trošiti više od 35 dolara. Iako su se bojali da to neće biti izvedivo, Michelle se plana strogo držala pa je svuda odlazila biciklom, odjeću koju je imala nosila je dok se ne raspadne te napokon primijetila da se drastična kontrola troškova itekako isplati – svota na računu samo je rasla.

ustedila-novac (2)

Hipoteku je čak i preplaćivala, no nisu svi njezin eksperiment smatrali dobrim. Optuživali su je za ‘turističko siromaštvo’, no branila se kako je štedljivost njezin izbor.

- Ovaj eksperiment nije se bazirao na život u siromaštvu, jer siromaštvo nije izbor, a štedljivost jest. Uredno sam plaćala sve svoje obaveze i odabrala da jednostavno – ne kupujem – objasnila je u svojem eseju za Telegraph.

Pred kraj godine štednje već je bilo poprilično teško, no uspjela je održati obećanje. Nakon isteka eksperimenta ekipu s posla počastila je pivom u lokalnom baru i kupila zrakoplovnu kartu kako bi posjetila djeda, a o svemu je napisala i knjigu ‘Godina ne-trošenja: Kako sam trošila manje, a živjela više’.

ustedila-novac (3)

Izvor: 24sata.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: