Objavljeno: 08.07.2013 u 13:07 | Svijet, Vijesti | Komentara:

USPJEH MLADE BOSANKE: Anesa Kajtazović postala gradonačelnica u SAD

anesa-kajtazovicAnesa Kajtazović kojoj su samo 24 godine, nedavno je u američkoj državi Iowa, pobijedila gradonačelnika Johna Rooffa predstavnika republikanaca, postavši demokratska gradonačelnica Waterlooa.

Anesa je sa sestrama, majkom Hadžirom i ocem Hazimom došla u SAD 1997. godine jer su više od četiri godine bili premještani u različite izbjegličke kampove, u nekoliko oblasti južne Europe.

Dok su roditelji obavljali teške poslove, ponekad i više njih da bi prehranili obitelj, Anesa, iako nije dobro znala engleski, započela je redovito školovanje i dobila diplomu specijaliste za javnu i poslovnu administraciju na University of Northem Iowa. Ujedno je završila je i Waterloo West High School.

Svjetlooka Anesa je pobijedila iskusnog političara Roffa sa 59% glasova. Lokalni listovi su istaknuli kako 64 godišnji gradonačelnik, koji se za trajanja kampanje kompromitirao radi upotrebe državnog novca, potrošenog u skupa lobiranja i česta putovanja, nije mogao suprotstaviti šarmu, znanju, ambicioznosti i poletnosti lijepe Bosanke. Kako u Waterloou boravi značajan broj djevojčinih sunarodnjaka, Anesina pobjeda se slavila nekoliko dana.

Izvor: MOJportal

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: