Objavljeno: 05.01.2017 u 12:00 | Vijesti | Komentara:

STRAŠNA PROGNOZA BOSANSKOG “LOVCA NA OLUJE”: Bosna i Srbija mogle bi biti najhladnije na kontinentu!

Federalni hidrometeorološki zavod već je za subotu najavio izrazito leden dan, a Nedim Sladić, član tima “Bosnia Storm Chasers”, kaže kako bi ovaj prodor hladnoće mogao biti jedan od najjačih koji je Bosna i Hercegovina zabilježila još od čuvene sibirske hladnoće iz drugog mjeseca 2005. godine. Bosna i Srbija bi mogle biti najhladnije na kontinentu, a tek bi nešto toplije moglo biti u ostatsku regije.

snijeg-prognoza

Širom Balkana noćas i sutra (četvrtak) se očekuje jače naoblačenje s padavinama. U gorju se očekuje snijeg. U nizinama Srbije, sjevera Crne Gore i Albanije, Kosovu i Makedoniji susnježica i snijeg. Slično vrijeme u BiH.
Očekuje se formiranje snježnog pokrivača. Snijega nošenom vjetrom uz kišu, bi moglo biti ponegdje u srednjem i obalnom dijelu Crne Gore i Albanije. Tokom petka u većem djelu Srbije i Crnoj Gori očekuje se stabilizacija vremena, jedino bi na istoku, srednjem, zapadnom i jugozapadnom dijelu Srbije još moglo biti slabih i umjerenih snježnih oborina – navodi se na popularnoj stranici Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

Kada je riječ o Hrvatskoj, noćas i sutra očekuje se jače naoblačenje s oborinama, uglavnom jutro i prijepodne. U nizinama bi noćas i sutra ujutro uglavnom trebao padati snijeg, uz moguće stvaranje snježnog pokrivača ponajprije na istoku, centralnom dijelu Hrvatske i gorju. Susnježice i snijega bi moglo biti i u zaleđu Dalmacije, ponegdje čak i u Dubrovačkom zaleđu.

Ne smije se isključiti mogućnost da uz olujnu buru bude snijega ponegdje i uz obalu Dalmacije – navodi se u istoj prognozi. U drugom dijelu dana i navečer očekuje se postepena stabilizacija vremena.
Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je upozorenje za niske temperature od 6. do 10. januara!

Prema modelima za numeričku prognozu vremena u navedenom periodu očekuju nas izrazito niske temperature:

U petak 6. januara jutarnje temperature od -14 do -7, na jugu od -4 do 1, na planinama do -18, a dnevne od -11 do -5, na jugu od -2 do 4°C.

U subotu 7. januara jutarnje od -17 do -10, na jugu od -5 do -1, na planinama i visoravnima do -24, a dnevne od -12 do -6, na jugu od -3 do 1°C.

U nedjelju 8. januara jutarnje od -18 do -10, na jugu od -5 do -1, na planinama i visoravnima do -22, a dnevne od -10 do -4, na jugu od -3 do 2°C.

U ponedjeljak 9. januara jutarnje od -14 do -6, na jugu od -2 do -2, na planinama i visoravnima do -18, a dnevne od -6 do 0, na jugu od -1 do 4°C.

U utorak 10. januara jutarnje od -18 do -8, na jugu od -5 do -1, na planinama i visoravnima do -24, a dnevne od -6 do 0, na jugu od 1 do 5 °C .

U ostatku sedmice jutra bi i dalje trebala biti sa niskim temperaturama, a dnevne u blagom porastu, oko i iznad 0°C.

Izvor: doznajemo.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: