Objavljeno: 13.02.2017 u 8:59 | Vijesti | Komentara:

SPREMITE SE: Poslije minusa, snijega i košave stiže nam PAKAO!

Ako se ponove klimatski ciklusi viđeni 2003. i 2012. godine, onda nas očekuje jedno od najpaklenijih ljeta posljednjih decenija! Ono što je karakteristično za dvije pomenute godine je da su počinjale sa izuzetno hladnim zimama, a da su onda tokom ljetnjih mjeseci bilježene izuzetno visoke temperature.

vrijeme

Kako je i prvi mjesec ove godine bio jedan od najhladnijih u posljednjih 30-40 godina, sa temperaturom četiri-pet stepeni nižom od prosječne, logična je pretpostavka da bismo narednog ljeta mogli da očekujemo da će živa u termometru biti između 35 i 40 stepeni Celzijusa.

Prema riječima meteorologa Nedeljka Todorovića, ne postoji stroga zakonitost koja bi to potvrdila, ali…

- Nema nikog ko bi sa sigurnošću to mogao da tvrdi, ali postoji nekih 60 odsto vjerovatnoće da poslije hladne zime dolazi toplije ljeto. To nije neki veliki procenat, ali postoji mogućnost za tako nešto – ispričao je Todorović.

On je još i dodao da kada je meteorologija u pitanju, postoji ritam toplih i hladnih ljeta.

- Shodno tome, postoji vjerovatnoća da će ovo biti jedno od toplijih, ali i sušnijih ljeta – dodao je Todorović.

Podsjetimo, zima 2003. bila je peta najhladnija od kada se mjeri temperatura u recimo Beogradu (prosječno -1,6 stepeni), da bi uslijedilo vrelo ljeto sa prosječnih 24,5 stepeni, a juni te godine ostao je upisan kao najtopliji u historiji.

Slično je bilo i skoro deceniju kasnije. Februara 2012. je bilo ekstremno hladno, Dunav je, baš kao i ove godine, bio potpuno zaleđen, zbog čega je čak bilo uvedeno i vanredno stanje. Međutim, pravi šok uslijedio je u ljeto 2012, koje je bilo najtoplije od kada se vrše mjerenja, sa prosjekom od čak 25,7 stepeni!

Izvor: Blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: