Objavljeno: 31.07.2013 u 16:38 | Svijet, Vijesti | Komentara:

Prvi u svijetu: Urugvajski parlament odlučuje o poptunoj legalizaciji marihuane!

marihuana-shutter

Foto: Shutterstock

URUGVAJ bi mogao postati prva država svijeta koja će u potpunosti legalizirati marihuanu. O ovom prijedlogu, kojeg podržava vlada predsjednika Josea Mujice, danas će se glasati u urugvajskom parlamentu.

Mjesečno do 40 grama

Da bi prijedlog legalizacije postao zakon, moraju ga prihvatiti zastupnici u oba doma urugvajskog parlamenta. U tom slučaju urugvajska vlada na sebe će preuzeti proizvodnju, skladištenje i distribuciju marihuane, prenosi BBC.

Vlada podržava prijedlog legalizacije zato što, kako kažu, žele dilerima oteti izvor zarade, a istovremeno smatraju da će na ovaj način ograničiti konzumaciju težih droga. Kupci marihuane, ukoliko zakon prođe, morat će biti stariji od 18 godina i upisani u poseban registar. Mjesečno će moći najviše kupiti 40 grama, a bit će im dozvoljen i uzgoj do šest biljaka za osobne potrebe.

Veći problemi zbog zabrane, nego zbog droge

U donjem domu urugvajskog parlamenta sjedi 99 zastupnika. Vladajuća koalicija Frente Amplio podržava legalizaciju marihuane, ali unutar njihovih redova ima nekoliko zastupnika koji su poručili da neće glasati za legalizaciju. No, i na oporbenoj strani donjeg doma urugvajskog parlamenta ima više zastupnika koji su se izjasnili u korist legalizacije.

Veliki zagovornik legalizacije marihuane je ministar obrane Eleuterio Fernandez Huidobro, koji je i predložio ovaj zakon. “Prohibicija određenih droga stvara više problema za društvo nego same droge. A posljedice takvih problema su katastrofalne”, tvrdi urugvajski ministar obrane.

Izvor: Index.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: