Objavljeno: 19.04.2017 u 12:31 | Regija, Vijesti | Komentara:

‘OSTAVIO ME DEČKO’: Agresivni trolovi VULGARNO ISMIJVAJU DJEVOJČICU zbog ljubavne ispovjesti na Jutjubu

Djevojčica iz Bosne stara oko 12 godina postavila je na Jutjub snimak pod nazivom ‘Ostavio me dečko’, koji je za kratko vrijeme sakupio više desetina hiljada pregleda i na stotine reakcija – što zabavljenih, što zgroženih korisnika interneta.

djevojcica-ispovijest (1)

Video zapis, koji “Blic” neće objaviti zarad zaštite identiteta maloljetnice, traje oko 10 minuta i ispovijest je učenice koja opisuje kako ju je izvjesni dječak ostavio i slomio joj srce. I dok je očekivana rasprava, pa i zgražavanje zbog toga što djeca neskriveno dijele svoju najdublju intimu sa hiljadama stranaca širom interneta, zabrinjava što nemali broj agresivnih trolova nemilosrdno i vulgarno ismijava maloljetnicu zbog snimka.

Djevojčica je sada izložena podsmjehu šire internet populacije, a nove kopije snimka niču kao korov.

“Ja sam njega voljela svim srcem i ne mogu da shvatim za šta sam mu bila toliko kriva, šta sam to zgriješila”, jada se djevojčica na snimku i dodaje: “On je već rekao da je gotovo, ali nije gotovo dok ja ne kažem da je gotovo”.

Djevojčica detaljno opisuje kako ju je dotični dječak povrijedio, ali se osvrće i na navodne bivše veze i iznosi imena i splet naivnih, ali nimalo bezazlenih tvrdnji. Na primjer, kakvu je vezu htjela, do toga kako izgledaju njeni vršnjaci, pa je tako izvjesni dječak koga pominje po imenu “lijep, ali nije sladak” i tako dalje.

djevojcica-ispovijest (2)

Posebno zabrinjava nehajni odnos društvenih mreža, poput Jutjuba, Fejsbuka i Tvitera, ali i mnogih korisnika, prema zaštiti maloljetnika. Ono što je u ogromnoj većini klasičnih medija uslijed pritiska i kontrole javnosti nezamislivo objaviti – poput ovog snimka – društveni mediji rado objavljuju jer donosi klikove i zaradu. A korisnici mreža ne samo da tolerišu takve sadržje, već i dijele dalje “prijateljima”, bez obzira da li time ugrožavaju čak i djecu. Razvilo se bizarno shvatanje da je sve dozvoljeno na mrežama, kao da Jutjub, Fejsbuk i Tviter takođe nisu mediji koji treba da snose odgovornost za vlastitu uređivačku politiku i način na koji stiču milijarde.

Psiholog Zoran Milivojević upozorava da ovakva eskponiranost djeteta tog uzrasta predstavlja produkt vremena u kojem živimo i da može da ima dalekosežne posljedice.

- Izvjesna istraživanja su pokazala da je najviše djevojčica reklo da bi kada porastu htjele da budu televizijske voditeljke. Vrijeme u kojem živimo je izjednačilo pojmove “biti poznat” i “biti uspješan”, ali djeca ne mogu da percipiraju negativne stvari koje slava sa sobom nosi. Djeca, posebno tako mladog uzrasta, žude za prihvatanjem i odobravanjem velikog broja ljudi, pa su društvene mreže i internet postali poligoni za ispunjavanje te potrebe – kaže Milivojević.

djevojcica-ispovijest (4)

Milivojević ističe da što je snimak popularniji, emocija kod djeteta može da eskalira.

- U ovom slučaju, djevojčica kojoj se, nesumnjivo, zbog postupka tog dječaka srušio svijet, koristi internet da dobije podršku, razumijevanje, pa možda i osvetu prema tom vršnjaku. Umjesto toga, ona je sada izložena osudi javnosti i brojnim negativnim komentarima koji bi teško pali i starijima. Ona je sigurno htjela poštovanje, a dobila je dijelom i poniženje – upozorava Milivojević.

Nerijetko u tako visokoemotivnim situacijama djeca preptrpe veliki psihički bol, koji u ekstremnim slučajevima dovodi i do toga da dignu ruku na sebe, kaže Milivojević.

djevojcica-ispovijest (3)

- Zato je obaveza roditelja da prate ponašanje svoje djece na internetu i pruže im blagovremenu podršku, jer iako internet djeluje kao da nije stvaran može dovesti do itekako stvarnih posljedica – ističe Milivojević.

Izvor: blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: