Objavljeno: 20.08.2013 u 22:47 | Savjetnik, Zdravlje | Komentara:

Korištenje nevena u liječenju

krema nevenCvijet, listovi i stabljika nevena koriste se najčešće u sušenom obliku, a od njih se spravljaju ljekoviti pripravci kao što su čaj, tinktura, sok, ulje, mast i kupka.

Čaj i sok od ljekovitog nevena se mogu koristiti za piće ili kao dodatak jelima i salatama, a tinktura, sok, mast i kupka koriste se za liječenje kožnih bolesti i otvorenih rana.

Čaj od nevena

Čajna mješavina od nevena se ne kuha, već se jedna žlica čaja prelije četvrtinom litra vrele vode i ostavi 3-5 minuta da stoji. Čaj ne treba zaslađivati šećerom.

Mast ili krema za rane

Mast ili krema spravljaju se tako što se pomiješaju sok od nevena i svinjska mast.

Drugi način pripreme kreme od nevena: sitno sjeckan svježi neven (oko 300 grama) proprži se u oko 500 grama masti.

Mast se čuva u staklenci i u frižideru, a najčešće se koristi za obloge ili kao premaz kod otvorenih rana ili problema sa kožom.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: