Objavljeno: 19.07.2017 u 11:20 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Zašto Grci nemaju pritisak, holesterol, ni višak kilograma: Ovo je najzdravija ishrana na svijetu!

Mediteranska ishrana uglavnom se fokusira na unos maslinovog ulja, kao važan izvor korisnih masti i jedina je na svijetu kojoj Svjetska zdravstvena organizacija do sada nije pronašla manu! Jednostavno, ona je najzdravija od svih!

grci

Predstavljamo osnovna načela kojih se mediteranska ishrana pridržava, kao i namirnice koje izbjegava u širokom luku.

Mediteranski region je poznat po svojim zdravim receptima i navikama u ishrani koje ističu sezonske, tradicionalno pripremljene i sasvim prirodne proizvode. Način ishrane vezan za ovaj region posmatran je kroz razne naučne studije još od 70-ih godina prošlog vijeka, a zaključci istraživača su da populacija koja živi na Sredozemlju ima nisku stopu gojaznosti i hroničnih bolesti kao što su dijabetes, srčana oboljenja i povišeni holesterol.

Mediteranska ishrana podrazumijeva žitarice, mahunarke, pasulj, povrće, voće i ribu. Kuhinja sa područja oko Sredozemnog mora podstiče da se jede manje crvenog mesa i proizvoda od njega, jer imaju visok procenat masti, kalorija i holesterola. Kao tradicionalni način ishrane, mediteranski unos hrane u tijelo smanjuje procenat holesterola i održava stabilnim nivo krvnog pritiska, bez lišavanja tijela različitih važnih hranljivih materija koje su mu potrebne.

Izraz mediteranska ishrana se ustalio u govoru nutricionista, a za sve kojima nije jasno šta ona predstavlja, ovo su osnovna načela i pravila tog tipa ishrane. Dakle, mediteranska ishrana podrazumijeva:

- Piti male količine jogurta i jesti posebne vrste sira, jer sadrže kalcijum

- Konzumiranje integralnih žitarica i skroba, kao što su tjestenine, hljeb, pirinač, bulgur, mekinje i krompir

- Upotreba ribe, koja se obično ili griluje ili kuva, jede se više puta nedeljno, a najviše se preporučuje tuna, losos ili skuša, dok se sasvim izbjegava pržena riba

- Jesti kuvana jaja nekoliko puta nedeljno

- Jesti crveno meso, ali ne više od jednom nedeljno

- Jesti dva vegetarijanska jela bar jednom nedeljno

- Konzumiranje različitih vrsta mahunarki, povrća, ljekovitog bilja, žitarica, svježeg voća, kako bi se smanjio LDL holesterol u organizmu, što dovodi do gubitka težine

- Obavezni su orasi, jer sadrže visok procenat masti, a osim njih poželjni su i lješnici i bademi, uz oprez da se ne konzumiraju pretjerano

- Jesti bareno povrće

- Uvijek koristiti maslinovo ulje umjesto maslaca i drugih ulja

- Jesti svježe voće umjesto slatkiša

- Piti kafu i čaj, ali bez šećera i umjereno

Namirnice koje se nikada na nalaze na meniju mediteranske kuhinje:

- Prerađena hrana

- Pržena hrana (pomfrit, pileća krilca, sve prženo u dubokom ulju)

- Brza hrana (peciva, roštilj, hamburgeri, pica)

- Pića sa visokim procentom šećera, kao što su razna gazirana bezalkoholna pića i njihove dijetetske varijante, kao i industrijski proizvedeni sokovi

- Kobasice, hamburgeri i slanina (mesne prerađevine)

- Torte i kolači

- Visoko kalorične prerađevine od mesa

Izvor: stil.kurir.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: