Objavljeno: 24.02.2018 u 13:45 | Lifestyle | Komentara:

SPISAK ZABRANJENIH IMENA POSTAJE SVE ČUDNIJI: Ako dijete nazovete ovako, možete završiti u zatvoru!

Advertisement

Matične službe širom Evrope ne dopuštaju roditeljima da djeci daju imena zbog kojih će im se drugi rugati, ponižavati ih ili im se smijati.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Francuzi, na primjer, ne dopuštaju imena zbog kojih bi djeci drugi mogli da se rugaju. Službenik matične službe o svojoj sumnji obavještava nadležni sud, a na sudu se potom donosi odluka da li je ime odgovarajuće ili ne.

Ako kojim slučajem živite u Francuskoj, vaše dijete neće moći da se zove Nutela, Princ Vilijam ili Mini Kuper. Nijemci imaju prilično stroga pravila po tom pitanju. Djeca ne smiju da nose uniseks imena, imena poznatih proizvoda ili ona koja će se na bilo kakav negativan način odražavati na njih. Zabranjena su imena poput Mati, Osama bin Laden, Adolf Hitler.

Sa zabranama koje se tiču dječjih imena ne zaostaju ni Švajcarci. Djeci ne smiju davati pogrdna imena, djevojčice ne smiju nositi muška imena, a dječaci ženska. Zabranjeno je djecu nazivati po gradovima, kao i po biblijskim negativcima. Tako su na popis zabranjenih dospjela imena poput Pariz, Šanel i Juda.

I Šveđani brane imena koja smatraju neprikladnim, a među njima su na primjer Metalika, Ikea i Superman. U Danskoj su zabranjena imena poput: Ešli, Pluto, Jakob…

Danci imaju i posebnu listu s oko 4.000 ženskih i 3.000 muških odobrenih dječjih imena. Ako želite djetetu da date ime koje nije na tom popisu, morate zatražiti dopuštenje od posebnog dijela Univerziteta u Kopenhagenu. Svake godine dobijaju zahtjeve za oko hiljadu novih imena, od čega čak petinu odbacuju zbog neprikladnosti ili čudnog načina pisanja.

Izvor: kurir.rs

loading...
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: