Objavljeno: 24.09.2013 u 9:31 | Hrana i piće | Komentara:

5 okusa hrane: Ono što jedemo razotkriva naš karakter

Povezanost osobnosti i prehrane tema je kojom se bave brojni stručnjaci ne bi li pokazali kako okupiranost kalorijskom tablicom često ide na štetu okusa i mirisa koje s vremenom u potpunosti gubimo i prema uživanju u hrani postajemo indiferentni. Želja za hranom u sebi sadrži psihičku komponentu, pa potreba za slatkim, slanim, ljutim, gorkim i kiselim navikama nije bezazlena ona otkriva kakve sve osobnosti krijemo u sebi, tj. kakve smo osobe.

hrana_cura

Dr. Alan Hirsch neurolog i psihijatar iz Chicaga prije nekoliko godina proveo je istraživanje kada je na primjeru 18 tisuća ispitanika došao do rezultata koji zorno pokazuju odnos želje za određenom hranom s osobnošću.

Jasno je kako su želje za određenim okusima samo dijelić onoga što nas čini osobama određenog karatketa, no kako ističe dr. Hirsch suptilne značajke kao što su okusi u hrani nisu bezazleni kao što se isprva misli.

Kakvi smo zapravo lako možemo iščitati iz vlastite potrebe za osnovnih 5 okusa koju ne treba mijenjati nego dapače treba joj udovoljavati, ali kako ističe Dr. Hirsch umjereno i kontrolirano.

1. SLANO VOLE USPJEŠNI KOJI SE U ŽIVOTU VODE RAZUMOM NE SRCEM
Osobe koje osjećaju želju za slanom hranom rijetko izražavaju svoje mišljenje, ali su izuzetno energični i odvažni u kritičnim situacijama,odlučuju na temelju razuma ne srca.

S obizorm da često prepuštaju drugima da im kroje privatni i poslovni život takve može umiriti vrećica čipsa ili porcija slanog pomfrita, a sve iz razloga jer imaju manjak minerala u organizmu

2. SLATKO VOLE SENZUALNI, HEDONISTI KOJI VOLE ŽIVJETI NA RUBU
Osobe koje osjećaju veliku želju za tamnom čokoladom vole biti u središtu pozornosti, privlači ih razuzdan život, dok u poslovnom svijetu ciljaju na vodeće pozicije. One osobe kojima je predmet žudnje mliječna čokolada često su tihe i povučene. Općenito osobe koje žude za slatkišima veliki su hedonisti i rijetko žale za propuštenim prilikama.

Čokolada stimulira lučenje hormona serotonina i savršen je desert koji djeluje poput antidepresiva, a pomaže i kod malaksalosti, kada je tijelu potrebno brzo razbuđivanje.

3. SLATKO-SLANO VOLE KREATIVCI I SAMOTNJACI
Osobe koje vole kombinaciju slatkog i slanog najviše vole biti same, kreativne su i vole upravljati vlastitim vremenom i prostorom, ne podnose nadređenost, a više od svega cijene privatnost.

Učestala želja za kombinacijom slatkog i slanog znak je da u organizmu nedostaju glukoze i natrija. Osjećamo se malaksalo i usporeno, zbog čega brojni posežu za kombinacijom slanih grickalica i slatke čokolade kako bi povratili snagu i zadovoljili potrebu za slanim.

4. LJUTU ZAČINJENU HRANU VOLE TEMPERAMENTNE OSOBE
Temperamentne osobe koje ne vole gubiti vrijeme na nevažne stvari obožavatelji su ljute i začinjene hrane. Oni vole red i disciplinu, nevjerojatnom brzinom obavljaju više ključnih stvari odjednom, a hrana pojačanih okusa ih smiruje.

Ovakva hrana ubrzava rad srca i disanje pa valja biti oprezan jer ona stvara ovisnost.
5. GORKO VOLE MISAONI I OBZIRNI
Misaonim osobama koje odlučuju na temelju razuma, a teško se prepuštaju logici srca često se zamjera što nisu dovoljno strastveni. Takvi su pak obožavatelji gorkih okusa koji je inače najmanje zastupljen u kategoriji omiljenih.

Gorka hrana uravnotežuje njihovu hladnoću koja je tek na površini, u dubini svog bića oni su plahi.Gorki okus ispunjava blagim nezadovljstvom koje ih tjera da idu dalje i vide stvari onakvima kakve one zaista jesu, bez ružičastih naočala.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: