Objavljeno: 27.05.2017 u 12:46 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

Dokazano najzdravija na svijetu, a niko je ne jede: Ova namirnica liječi sve, od srca do slabe kose!

Zaustavlja i smanjuje oksidativni stres, pročišćava krv, podstiče apetit, čisti tijelo od toksina – to su samo neke od prednosti superbiljke.

potocarka (1)

Potočarka je vrlo često zaboravljena biljka za koju stručnjaci vjeruju da je najzdravija na svijetu.

U pitanju je povrće koje sadrži brojne esencijalne vitamine i minerale kao što je željezo. Ako je vjerovati istraživanjima, ova biljka sadrži više željeza nego špinat i više vitamina C od nekih agruma.

Osim tih hranljivih materija, potočarka ima brojne zdravstvene prednosti. Naime, prema nedavnoj studiji, utvrđeno je da potočarka zaustavlja i smanjuje oksidativni stres, a također i pročišćava krv, podstiče apetit i čisti tijelo od toksina.

Mnogi ljudi piju sok od potočarke vrlo često, a preporučuje se i ispijanje razređeno sa vodom u omjeru 1: 5. Preporučena doza je jedna čaša na svakih nekoliko dana, ne više od toga, jer može doći do nuspojava.

Sok od potočarke se može primjeniti lokalno (spolja) u liječenju bilo koje vrste stanja kože i kose. Samo utrljajte sok na zahvaćena područja ili koristite sok u obliku obloge i možete konačno da riješite problem gubitka kose i mnoge kožne probleme.

Za oblogu od potočarke izlomite malo lišća ove biljke i pomiješajte sa alkoholom, a zatim nanesite smjesu na pogođena područja i zamotajte zavojem. Ostavite oblogu par sati, a zatim skinite i isperite područje hladnom vodom.

Takođe, sok od potočarke može da zaustavi rast tumora i metastaze, a neki stručnjaci tvrde da ima moć da spriječi brojne kardiovaskularne probleme i zaustavi širenje raka dojke.

Izvor: stil.kurir.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: