Objavljeno: 08.01.2018 u 13:55 | Lifestyle, Zdravlje | Komentara:

5 benignih simptoma mogu biti signal opasne bolesti

Stručnjaci ističu da je svaka promjena na tijelu nešto na što treba obratiti pažnju

Ponekad je bolje biti hipohondar i obraćati pozornost na male promjene na svom tijelu, jer te stvari mogu pomoću i identificiranju i eliminaciji opasnih bolesti u ranim fazama.

Ovo su neki od takvih znakova koji izgledaju beznačajno, no bolesti koje se kriju iza njih su opasne.

1. Ako je na fotografiji s bljeskom samo jedno oko crveno

promjene-na-tijelu (1)

Crvene oči na fotografijama s flashom su poprilično česti. Pri izradi fotografije uz bljeskalicu svjetlo ulazi u oko brže nego što se zjenica uspije suziti, a potom se reflektira od očnog dna i izlazi natrag kroz zjenicu. Kamera će zabilježiti ovo svjetlo kao crvenu zjenicu. Crvenu boju daje krv, to jest crvene krvne stanice kojima je bogata srednja očna ovojnica – žilnica, koja zajedno s mrežnicom oblaže dno oka.

No, ako se crvenilo pojavi samo na jednom oku, tada ono može biti signal bolesti – mrene, infekcije, pa čak i raka, kažu stručnjaci.

To može biti znak bolesti oka i kod djece. Ovo je stvaran slučaj u kojem je jedna majka postavila fotografiju svog djeteta na internet, pa su joj savjetovali kako odvede bebu liječniku. Tamo je potvrđena dijagnoza – retinoblastoma.

2. Crna linija na noktu

promjene-na-tijelu (2)

Još jedna fotografija s Facebooka žene koja je došla na manikuru u jedan salon uputila je na stanje koje nije nimalo benigno. Naime, radnica je objavila fotografiju s upozorenjem da se takve promjene trebaju uzimati ozbiljno – jer je u ovom slučaju bila rijek o raku kože.

3. Iznenadna promjena rukopisa

promjene-na-tijelu (3)

Ako se rukopis pojedinca iznenada i bez racionalnog objašnjenja promijeni, tada to može biti znak pojave Parkinsonove bolesti. Pomoću rukopisa možemo otkriti i Alzheimerovu bolest, pogotovo ako je riječ o slovima nepravilnog i “drhtećeg” izgleda. U ovom slučaju rukopis se pogoršava s lošijim mentalnim stanjem, a pisanje s vremenom postaje sve sporije. Riječi se znatno razlikuju jedne od drugih s vidljivim trzajima na pojedinim slovima. Slično je i s Parkinsonovom bolesti koju, osim trzaja, karakteriziraju uska i zgrčena slova, a rukopis ponekad postane tako malen da ga ni sam autor ne može pročitati.

4. Povremeni bljeskovi svjetla

promjene-na-tijelu (4)

Ako iznenada u svom vidnom polju počinjete uočavati bljeskove svjetla koji ne bi trebali biti tamo, to može biti znak oštećenja na mrežnici. U tim bljeskovima, koji se obično opisuju kao “eksplodirajuće zvijezde” ili “munje”, pratioc je glavobolja i vrtoglavica, a to je svakako razlog za odlazak liječniku.

5. Nadutost

promjene-na-tijelu (5)

U moderno doba sve se više ljudi susreće s ovim tjelesnim stanje zahvaljujući stalnom stresu, prejedanju, lošim prehrambenim navikama i dehidraciji. Ponekad je nadutost samo neugodna, a ponekad ona može biti znak manjih poremećaja, poput pretjeranog razmnožavanja bakterija u tankom crijevu. Osim toga, nadutost je i simptom celijakije, pa čak i raka maternice. Ako uz nadutost primijetite i bolove ili neobjašnjive promjene u težini, svakako posjetite liječnika.

Izvor: express.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: