Objavljeno: 29.12.2018 u 22:43 | Zanimljivosti | Komentara:

ZAŠTO JE VAŽNO KIĆENJE JELKE: Predivna ruska legenda će vam natjerati suze na oči

Sve je u prazničnom duhu, zato neka vam ova prelijepa legenda uljepša dan i nadahne u vama praznični duh i motiviše vas da uživate u čaroliji koja stiže. Srećni praznici!

kitnja

Kada se Isus Hrist rodio u pećini u Nazaretu nebo se otvorilo, a čitav svijet utišao kako bi dočekao rođenje Spasitelja. Jedna jedina, sjajna zvijezda na nebu vodila je trojicu mudraca sa Istoka sve do Bogorodice i njenog sina koji će spasiti čovječanstvo. Mudraci su se poklonili budućem Spasitelju i donijeli svoje darove. Nakon toga, stigli su i pastiri, pa su se i oni poklonili prinoseći svoje poklone.

Iznad pećine rasla su tri drveta – bor, kedar i jela.

Znajući koliko važnom trenutku prisustvuju, drveće je poželjelo da i ono nešto pokloni novorođenom Isusu i pridruži se slavlju cijelog svijeta.

Kedar je tada zatresao svoje grane i pred pećinu su pale njegove iglice ispunjavajući čitavo mjesto divnim mirisom.

Bor je zatresao svoje grane i na zemlju su pale najljepše šišarke kojima se mogla naložiti vatra i tako zagrijati malog Isusa i njegovu majku.

Jadna jela tada je gorko zaplakala. Ona nije imala ni mirisnih iglica ni toplih šišarki da daruje. Ona zapravo nije imala ništa što bi bilo vrijedno poklanjanja i zbog toga je bila strašno tužna.

Jeline suze vidjela je sjajna zvijezda na nebu. Jako ju je dirnula iskrena tuga ovog skromnog drveta koje nema šta da pokloni malom Isusu, pa je poslala jednu malenu zvijezdu da se spusti na sam vrh jelke.

Tada je jelka zasijala zvjezdanom svjetlošću obasjavajući čitav kraj i, klanjajući se, spustila zvjezdicu pred pećinu da čitav svijet vidi da tu leži budući spasitelj čovječanstva.

U čast ove stare ruske legende u ruskim crkvama se i danas pred Božić kiti jelka. Kada kitimo jelku i kada na njen vrh stavljamo zvijezdu mi se zapravo sjećamo ovog događaja i ljubavi koju je ovo drvo pokazalo prema Isusu. Pokloni koji se stavljaju ispod jelke takođe podsjećaju na Hirstovo rođenje, jer je to najveći dar koji je ljudima dat.

Izvor: opanak.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: