Objavljeno: 24.12.2014 u 17:56 | Regija, Zanimljivosti | Komentara:

UŽAS: U moru kod Herceg Novog pronađeno nešto od čega će vas proći jeza! (FOTO)

Ronilac i istraživač Dragan Gačević, upozorio je javnost prije pet godina da se između hercegnovskog mola i hridi Karatoč na dubini 16 do 18 metara nalaze stvari koje tu nikako ne bi trebale da budu.

U moru kod Herceg Novog još ima neeksplodiranih avionskih bombi s hidrostatičkim upaljačem, koje zbog pomijeranja kod svake promjene dubine, mogu da se aktiviraju, pišu podgoričke “Vijesti”. Ronilac i istraživač Dragan Gačević, upozorio je javnost prije pet godina da se između hercegnovskog mola i hridi Karatoč na dubini 16 do 18 metara nalazi desetak neeksplodiranih avionskih bombi.

herceg

Ova ubojna sredstva imaju takozvani hidrostatički upaljač i sa svakom promjenom dubine usljed pomijeranja mogu da se aktiviraju, piše list.

List navodi da je Gačević, odnosno njegov ronilački centar “Marina”, o ovome dopisom obavijestio Sektor za vanredne situacije i hercegnovsku Upravu policije, ali su tada bili optuženi da sabotiraju turističku sezonu.

Eksplozivna sredstva su pronašli u junu, a pod takvom optužbom, priča je brzo zataškana i bombe su ostale tamo gdje su i danas, navode “Vijesti”.

Gačević je stupio u kontakt sa američkom ambasadom u Podgorici, a SAD su finasirale podvodno deminiranje u Bokokotorskom zalivu.

Zamjenik šefa misije američke ambasade u Podgorici Daglas Džouns je sa roniocima centra “Marina” ronio i na Verigama i na Karatoču i uvjerio se da su tvrdnje o bombama istinite, rekao je Gačević.

Ovo je samo jedno od desetak mjesta na kojima su članovi istraživačkog tima ronilačkog kluba Marina pronašli veće količine bombi, granata i mina, uglavnom zaostalih iz Prvog i Drugog svjetskog rata.

Kod ostrva Mamula na ulazu u Boku Kotorsku pronašli su sidrenu minu tešku oko 150 kilograma i raketnu bombu, uz rt Kabala leži još jedna sidrena mina i dio torpeda, a u toku ronjenja nalazili su na mine i na samo četiri metra dubine.

Zanimljivo je da prema Uneskovoj konvenciji koju je Crna Gora ratifikovala, sve što se nalazi u podmorju, a starije je od jednog vijeka, spada u kulturnu baštinu.

Izvor: Blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: