Objavljeno: 10.11.2017 u 20:56 | Bizarno, Zanimljivosti | Komentara:

TAJNA O ZRAČENJU 50.000 DJECE: Zaboravljeni eksperiment SFRJ o kom danas NIKO NE ŽELI DA PRIČA

Pedesetih godina prošlog vijeka širom Jugoslavije, u jednoj od najvećih državnih akcija u zdravstvu na našim prostorima, rendgenskim zračenjem liječeno je od mikoze glave oko sto hiljada djece. Više od pola vijeka kasnije, tim ljekara istraživača u Srbiji, pokušao je, na osnovu iskustva kolega iz Izraela, da pronađe u Srbiji ljude koji su kao djeca prošli kroz težak period liječenja.

Foto: Wikipedia/wellcomeimages.org

Foto: Wikipedia/wellcomeimages.org

Na oglas u dnevnoj štampi dat prije desetak godina, doktoru Goranu Ševu i njegovoj koleginici javilo se oko pet stotina ljudi, pomalo iznenađenih da ih se poslije toliko godina neko sjetio. Oni su u vrijeme masovnog liječenja zračenjem imali između četiri i petnaest godina.

To sjećanje nije izgubljeno ali je u okviru zdravstvene struke u značajnoj mjeri potisnuto na margine do te mjere da je nama bilo potrebno mnogo vremena da uđemo u trag cijeloj toj misteriji – kaže dr Goran Ševo, Zavod za gerontologiju Beograd, a prenosi Rts.

Stanko Đokić, kome je 72. godina bio je prvi razred kada su ga sa još petoro djece iz seoske škole u Vučju, uz protivljenje roditelja, ljekari odveli u Niš.

Stanko Đokić iz Vučja navodi da su dvadesetak dana, dva puta dnevno, išli na zračenje.

Poslije toga nam je sva kosa otpala, a onu koja je ostala ili novu koja je rasla medicinske sestre su nam čupale, svaku vlas – sjeća se.

Prema riječima dr Ševa, djeca su se vraćala bez kose sa gipsanom bijelom kapicom na glavi koju su nosili 21 dan, nakon čega je sprovođena druga terapija, a zbog čega su ih drugovi u školi zadirkivali.

Iako je poslije proglašenja epidemije samo u Srbiji od 1950. do 1959. godine bilo pet bolnica – u Beogradu, Nišu, Peći, Pazaru i Šapcu – podataka o malim pacijentima gotovo i nema.

Nisam bio ni svjestan zašto me zrače… Mi smo, jednostvano, bili kao otpisani – priča Đokić.

U svijetu je pedesetih godina od zarazne kosopasice zračeno oko 200.000 djece, ali čak polovina su djeca iz Jugoslavije, uglavnom dječaci školskog uzrasta.

Ova akcija radikacije mikoze u Jugoslaviji vjerovatno je bila najveća akcija te vrste u svijetu – smatra dr Goran Ševo.

Da li je bilo posljedica zračenja i kakvih kod ljudi koji su u djetinjstvu liječeni od mikoze glave nije potvrđeno, ali se zna da je Izrael još prije 11 godina obeštetio preživjele.

Izvor: dnevno.rs/RTS

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: