Objavljeno: 30.05.2013 u 13:22 | BiH, Featured, Vijesti | Komentara:

Priča koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim

tresnje-prica

PIŠE: Isidora Jesenjinova

Na putu iz pekare jučer, krenuše mi noge lijevo mjesto pravo i ja, šta ću, poslušam. Ne treba mi ništa na zelenoj pijaci, ali vidim – tu sam.

I tad nekad vidim njega, čovjeka kojeg poznajem, djecu vodili zajedno u vrtić, pa se sretali u prolazu. Teško pamtim ljude, ali svako sretne nekoga u životu nekoga čiji ga mir na licu i u očima fascinira pa sam pitala majku ko je. – Žena mu je bolesna, brinući o njoj i on izgubi posao, dijete malo, jedna riječ: tuga…

Sjedi na gepeku svog auta s limarijom koja svaki tren treba da se pretvori u prah, ispred njega gajba trešanja. Prave trešnje, bordo, iz bašte. I kese iz Interexa, izgužvane, korištene. Mala vaga i asfalt. I isti onaj pogled blaženi, pun mira.

To je onaj sabur koji se rijetko viđa, prije si ga mogao naći u džamijama, među ‘starim, učenim’ ljudima – sad ga ni u džamiji nema – toliki oreol mira okolo da ne možeš biti nesretan ili nemiran pored tih ljudi. Sabur koji na pad granate govori ‘imala je svrhu padajući tu i ubijajući tog i tog, volja Njegova..’.
Računam koliko mi je ostalo papira u novčaniku i kažem mu da mi da 5 kg trešanja. Pitam kako je dijete, žena… On kupi trešnje, stavlja na vagu – nigdje lista, nigdje drvceta, čiste trešnje, ni prati ih ne moraš. Izvrnu se jedna drugačije boje, ni trula, ni nije. Vidje onu trešnju i poče da prebira sve redom. Da neka natrula ne ode u kesu. Čisti on ono, a ja govorim ‘bolan pusti, pa izbacit ću kad budem prala’. Stavi on 200 gr više. Da ‘namiri’ beli mogućnost da je neka trula ipak ostala u kesi.

Hoću da platim i kako reče koliko je, ja pogledam u onu kesu, pa mi kroz glavu sijevnu sve vrijeme potrebno da se ubere ta količina, sve ogrebotine koje ti napravi kora drveta trešnje u jednom penjanju i nešto me zaboli u duši. U isto vrijeme mi sijevnuše svi oni koji ‘mlate’ bogovske pare ne radeći baš ništa, koji će danas proći pored njega i zagledati ga s visine…

Tu negdje vidim da ću okinuti plakati, pa brže da pobjegnem. Htjela bih mu dati više para, ali ne znam kako – da ne pomisli da ga žalim ili nešto. Zapravo sam samo htjela platiti njegov rad koliko mislim da vrijedi. Ali neće shvatiti. A ruke mu čiste. Rijetki su ljudi u ovom gradu s takvim rukama. Čistim.
Pa se opet sjetim djeteta, reko’ – Kupi djetetu čokoladu. Kaže ‘Ma kupit ću ja njoj od ovoga.’ Znam da hoće. Ali neka. Nekako se okrenem, krenem kući, ne znam šta ću s onim trešnjama sama kući pa krenem dijeliti. Skupilo se Roma ispred zgrade – čudo jedno. Oni bezbrižni, veseli, jedu one trešnje.

Malo poslije sjedim na terasi i gledam do kad će sjediti dolje ispod u gepeku. Nisam ga žalila. Nemam zašto žaliti čistog čovjeka, čistog k’o zrake prvog sunca jutarnjeg, kao rosa, kao istina i čestitost. Ali mi teško pade svijet u kojem su takve vrijednosti da sve prljavo uzdižemo i da će najprljaviji među nama danas na čistog insana gledati s visine nemajući pojma o tome ni što su ga trebali sresti, ni šta ima u njegovim očima. Žao mi ‘nas’. Onih koji zahebu nekoga iz šale, u prolazu. Da bi se dokazali – kome? Mraku.

Izvor: gorazdeOnline

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: