Objavljeno: 22.04.2017 u 12:14 | Svijet, Video, Vijesti | Komentara:

NEVJEROJATNO: OVO JE SNIMLJENO U EUROPI 2017. GODINE U zemlji posljednjeg europskog diktatora događa se užas koji je teško i zamisliti (FOTO/VIDEO)

Gotovo stotinu teško bolesne djece i mlađih osoba bilo je na rubu gladi u bjeloruskim sirotištima, što je šokiralo javnost i pokrenulo kriminalnu istragu, piše Marina Vorobei iz Minska za Guardian.

Izgladnjela djeca Bjelorusija

Doktori, službenici iz dječjih domova i državni tužitelji otkrili su da se u domovima za siročad nalazilo desetke djece koja su godinama pothranjena, neka doslovno do ruba smrti, na primjer tinejdžeri koji su imali samo 15 kilograma ili jedna 20-godišnjakinja koja je spala na 11,5 kila!

Fotografije i video snimke iz sirotišta u Minsku podsjetile su mnoge na rumunjski skandal sa sirotištima tijekom 1990-ih godina. Novinarka ističe da su neke od fotografija iz Lukašenkove Bjelorusije toliko potresne da ih Gurdian nije želio objaviti.

Vlasti su pokrenule istragu koja bi trebala utvrditi zašto i kako su djeca završila u životnoj opasnosti, a tužitelji kažu da su očito žrtva pothranjenosti i zanemarivanja zbog čega je nekoliko upravitelja tih sirotišta već dobilo otkaze. No, neki od njih već su počeli s nevjerojatnim opravdanjima za stravično stanje u kojem su se djeca našla, prebacivši krivnju na njihove tjelesne i psihičke bolesti.

- Ova djeca nikada nisu hodala. Stalno su krevetu i nemaju mišića. Njihove noge su zapravo čačkalice prekrivene kožom – rekla je direktorica sirotišta Cherven, Ella Borisova.

- Takvo dijete nikada neće ustati i hodati sa ili bez specijalne, kalorijama bogate prehrane. Za našu instituciju je najvažnije da ova djeca budu čista, suha, nahranjena i da dobiju svu medicinsku pomoć na vrijeme – rekla je Borisova

Problem se krije u činjenici da ova djeca, koja su gotovo sva teško bolesna, zahtijevaju bogatu nutritivnu prehranu, to jest enteralnu prehranu koju im većina sirotišta nije omogućila. Uzrok tome navodno leži u činjenici da su takvu prehranu, koja se u pravilu sondom unosi direktno u probavni sustav, mogli propisati samo ovlašteni pedijatri – bolnice koje su pak za njih bile nadležne ih nisu slale u sirotišta jer su tu djecu smatrale “izgubljenim slučajevima”.

Fotografije pothranjene djece prvi je objavio magazin Imena na svojim web stranicama, a ogorčeni čitatelji su fotografije usporedili s nacističkim logorima smrti. “Kao da ste u koncentracijskom kampu Buchenwald – kako je ovako nešto moguće u 21. stoljeću u Europi, da nema prikladne hrane za bolesnu djecu”, napisao je jedan od čitatelja.

Iako su neki pedijatri i ranije upozoravali na alarmantnu situaciju i pokušalo organizirati dobrotvorne akcije da se skupi novac kako bi se djeci omogućila adekvatna prehrana, odaziv je bio nikakav, rekao je jedan od doktora.

Osim očitih institucionalnih problema i zanemarivanja djece, direktorica jednog dječjeg doma Anna Gorčakova kao jedan od uzroka strašnog stanja u kojem su se djeca našla navod i opći odnos u društvu prema teško bolesnoj djeci:

- Njih se hrani i pazi na njih, ali ih se u osnovi tretira kao biljke – zaključila je.

Izvor: jutarnji.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: