Objavljeno: 01.11.2017 u 12:45 | Svijet, Video, Vijesti | Komentara:

BEZ ŠINA: Zvanično počeo s radom voz koji se kreće virtuelnom prugom

Kina je zvanično u rad pustila voz koji se ne kreće po šinama, nego po virtuelnoj pruzi.

virtuelni_voz

Predstavljen je u južnoj provinciji Hunan i dugačak je 32 metra, pokreće ga električna energija, a može da preveze 307 putnika, objavila je državna televizija CCTV.

Umjesto čeličnih kotača, vlak naziva ART (Autonomous Rapid Transit) ima gumene kotače pričvršćene za plastičnu jezgru, a sve je povezano s posebno osmišljenom tehnologijom upravljanja.

Kinezi ga nazivaju “prvim pametnim vozom na svijetu”, a potpuno je autonomno, odnosno nema klasičnog vozača. Očekuje se da u budućnosti linije i vozovi budu potpuno automatizirani.

Lakše se kreće ulicom nego autobus, a dostiže brzinu od 70 km/h.

Dizajneri ističu da je ovaj voz znatno jeftiniji od podzemne željeznice, čija izgradnja košta između 400 i 700 miliona juana po kilometru, što je između 60 i 100 miliona dolara.

S druge strane, sistem ART košta oko 15 miliona juana (2,2 miliona dolara) po kilometru i predstavljen je u trenutku kad svjetski inženjeri nastoje modernizirati saobraćajnu infrastrukturu.

Izvor: radiosarajevo.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: