Objavljeno: 16.09.2013 u 14:32 | Music, Showtime | Komentara:

VELIKANI JAZZA U SARAJEVU: 17. Jazz Fest Sarajevo 2013

The John Scofield Uberjam Band

Sedamnaesto izdanje međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2013, koje će biti održano od 5. do 10. novembra, ponudit će publici raznovrstan i uzbudljiv program koji čine koncerti značajnih imena svjetske jazz scene, u vrhunskoj produkciji u skladu sa standardima koje Jazz Fest već godinama postavlja na bh. sceni.

Program koji je danas objavljen na zvaničnoj festivalskoj stranici www.jazzfest.ba obećava da će prva sedmica novembra i ove godine donijeti koncerte u kojima će uživati svi ljubitelji muzike.

17. Jazz Fest 2013 će u utorak 5. novembra u Bosanskom kulturnom centru otvoriti 10-člani ansambl Abraham Inc. kojeg predvode klarinetista David Krakauer, trombonista Fred Wesley i multinstrumentalista SoCalled a njihova je muzika autentična mješavina funka, klezmera, hip hopa i jazza.

Narednog dana festival će predstaviti američkog gitaristu kojeg smo Jazz Festu već gledali I  slušali sa njegovim triom, a ovaj put slavni gitarista John Scofield predstavlja svoj ponovo okupljeni  i dugo očekivani Uberjam Band. U četvrtak 7. novembra u BKC-u će nastupiti još jedan slavni američki umjetnik, po općoj ocjeni jedan od najvažnijih bubnjara u historiji jazza – Jack DeJohnete. Koncert će održati sa svojom grupom čiji će specijalni gost biti klarinetista i tenor saksofonista Don Byron.

Publiku će obradovati i koncert kvarteta norveškog gitariste Eivinda Aarseta, dok će festivalski program u Bosanskom kulturnom centru u subotu 9. novembra zatvoriti domaći muzičari. U okviru programa Next Generation kojim Jazz Fest predstavlja aktuelne projekte različitih bosanskohercegovačkih umjetnika bazirane na tradicionalnoj muzici, ove godine publika će imati priliku uživati u nastupu ansambla Halka.

Značajna svjetska imena bit će predstavljena i na koncertima u Pozorištu mladih od 7. do 9. novembra – brazilski umjetnik Hamilton de Holanda na bandolinu, 10-žičnoj mandolini, potom trio Art of Ascension koji čine gitarista David Gilmore, basista Matt Garrison i bubnjar Gene Lake, te trio francuskog gitariste Marca Ducreta.

Osim koncerata u Bosanskom kulturnom centru i Pozorištu mladih, Jazz Fest je pripremio i zanimljiv klupski program koji će biti organiziran u kasnim večernjim satima a predstavit će izvrsne domaće i regionalne jazz muzičare.

Nastavljajući poseban program osmišljen i realiziran prošle godine za mlade muzičare i studente muzike, Jazz Festa i ove godine organizira Music Meeting, edukativni regionalni program koji će okupiti 80 mladih iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije.
Ne zaboravljajući ni najmlađe kojih je svake godine sve više na dječijim programima, nedjelja 10. novembra i ovaj će put biti posvećena školskom i predškolskom uzrastu koji će kroz koncert i radionicu za djecu imati priliku slušati popularne jazz standarde prilagođene njihovom uzrastu ali i okušati se u sviranju instrumenata koji se koriste u jazzu.

Ulaznice se mogu već sada rezervirati na www.jazzfest.ba.

( Moj.ba )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: