Objavljeno: 12.01.2018 u 13:59 | Zanimljivosti | Komentara:

VODEĆI NAUČNIK OTKRIO: OVO JE POČETAK KRAJA Broj prirodnih katastrofa u porastu, jer je planeta prešla ‘TAČKU BEZ POVRATKA’

‘Porast broja razarajućih prirodnih katastrofa je na putu, jer je planeta prešla tačku bez povratka’, navodi vodeći američki naučnik.

zemljotres

Istočnom obalom SAD i dalje hara ledeni talas, dok se drugom stranom države šire šumski požari.

Dr Gaj Mekfirson, profesor prirodnih resursa, ekologije i evolucionarne biologije na Univerzitetu u Arizoni, kaže da će stopa klimatskih promjena prevazići ljudske sposobnosti prilagođavanja, što će imati razarajuće posljedice- “Ovo su simptomi vremena, a situacija će se pogoršati u narednih nekoliko godina.”

U narednih osam godina, kako on dodaje, vjerovatno će planeta biti toplija nego ikad, u toku protekle dvije milijarde godina.

To će takođe dovesti do porasta nivoa mora, jer će led sa polova nastaviti da se topi, stavljajući one koji žive u priobalnim gradovima, u veliku opasnost.

Sve ovo će doprinijeti problemu snabdjevanja hranom, naročito kako se svjetska populacija konstantno povećava – predviđeno je da će do 2050 godine na Zemlji biti 9,8 milijardi ljudi.

Dr Mekfirson je dodao: „Najskoriji nepredviđeni uragani, zemljotresi i požari koje smo vidjeli 2017. godine, su primjeri ogromnih promjena u našem klimatskom sistemu. Ove globalne katastrofe prijete energetskim sistemima, infrastrukturi i zalihama hrane. Ušli smo u doba eksponencijalne klimatske nepogode sa tačkama bez povratka, i neraskidivim krugovima koji nas guraju preko ivice, dok vlada i institucije za istraživanje klimatskih uslova odbijaju da prihvate ozbiljnost situacije.”

U toku narednih osam godina, temepratura Zemlje će se približiti ili prevazići svoju najvišu temperaturu u toku protekle dvije milijarde godina. Stopa ovih promjena će nastaviti da prevazilazi sposobnost ljudi i drugih bića da se prilagode.

Izvor: webtribune.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: