Objavljeno: 12.03.2018 u 14:03 | Slike, Zanimljivosti | Komentara:

VAMPIR SA LIKOM ANĐELA: Kupala se u krvi djevica, plašila i plemstvo i seljane i bila NAJSTRAŠNIJA ŽENA KOJA JE IKADA ŽIVJELA

Advertisement

Od samog pomena njenog imena hiljade su drhtale od straha. Sijala je teror decenijama prije nego što se neko usudio da joj stane na put, a čak i tada, zbog svog porijekla i dobrih veza nije osuđena. Do tada, iskasapila je stotine djevojaka i sve koji su pokušali da je zaustave. Zvala se Elizabeta Batori, bila je mađarska grofica, najsurovija žena masovni ubica.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Lijepu djevojčicu Eržebet su još kada joj je bilo 11 godina vjerili za moćnog Ferenca Nadaždija. Već sa 15 je postala grofica Batori, a prije udaje je rodila kćerku za koju se pričao da joj je otac jedan od Eržebetinih sluga.

Kao svadbeni poklon, mlada je dobila zamak Čahtice u današnjoj Slovačkoj, koji se nalazio na vrhu brda i bio je okružen selom. Upravo tu će Eržebet provesti najveći dio svog života i počiniti jezive zločine.

grofica-batoli (1)

Do 1602. godine kada joj je muž ubijen, Eržeber je rodila šestoro djece. Ipak, njih su njegovale dadilje, a mlada grofica je vrijeme provodila dotjerujući se i brinući o svom izgledu. Kasniji svjedoci su pričali da je oduvijek bila opsednuta ljepotom i željom da zauvijek ostane mlada.

Nije poznato kada je Eržebet počela da ubija djevojke, ali smatra se da je to bilo između 1585. i 1610. Za njene zločine vjerovatno su znali i njen muž i rođaci. Ako je ovo tačno, onda jednostavno niko nije htio da interveniše.

Po legendi, nakon što ju je jedna sluškinja iznervirala, Eržebet joj je zabila makaze u glavu. Djevojčina krv pala je na grofičine ruke. Kada se Eržebet oprala, učinilo joj se da je tamo gdje je bila krv, koža postala mlađa.

grofica-batoli (2)

Opsjednuta ljepotom i večnom mladosti, grofica Batori je zaključila da bi, ako se bude kupala u krvi lijepih, mladih djevojaka ili čak pila njihovu krv, mogla postati ljepša nego ikad.

I tako je počeo njen krvavi pir. Eržebet je sa četiri pomoćnice pozivala mlade, najčešće nevine, djevojke u svoj zamak, surovo ih mučila, pila im krv, a zatim ih ubijala. Poslije nekog vremena počela je da vjeruje da krv seljačkih djevojaka nema efekta na njenu kožu, pa je ubijala i plemkinje koje je pozivala da joj budu gošće u zamku.

Bile su potrebne decenije da se Eržebetina strašna djela otkriju. Na kraju, izgleda da je ona postala neoprezna – 1610. je sa zidina dvorca bacila 4 masakrirane žrtve, a vijest o tome stigla je i do Beča i samog cara.

Ispitano je više od 300 svjedoka, koji su govorili o nestancima djevojaka i kricima koji su dopirali iz grofičinog dvorca. Mnogi su svjedočili o sopstvenim rođakama koje su nestajale.

Eržebetini saučesnici su pogubljeni, ali nju je plemićko porijeklo spaslo smrti. Ipak, pronađen je način kako da bude kažnjena surovo – zazidana je u odaji svog zamka sa malim otvorom kroz koji joj je dopremana hrana.

Ostaci zamka Čahtice u kome je živila "krvava grofica" Batori, Foto: Wikipedia/Jacomoman78

Ostaci zamka Čahtice u kome je živila “krvava grofica” Batori, Foto: Wikipedia/Jacomoman78

Nakon četiri godine ovakvog zatvora Eržebet Batori, “krvava grofica”, pronađena je mrtva 1614. godine. Lokalni seljani nisu htjeli da dozvole njeno sahranjivanje na seoskom groblju, pa je tijelo prenijeto u porodičnu kriptu i, po predanju, tamo sahranjeno.

Danas je lokacija groba nepoznata.

Pretpostavlja se da je legenda o životu Eržebet Batori inspirisala Brama Stokera da napiše roman Drakula. Navodno, pisac je obišao njen grob i čuo lokalne priče.

Međutim, nije želio da njegov vampir bude žena, pa je Eržebetine zločine spojio sa likom i imenom rumunskog grofa, Vlada Tepeša. Ironično, porodica Tepeš i Batori su bile u rodbinskim odnosima.

Izvor: dnevno.rs

loading...
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: