Objavljeno: 11.03.2018 u 13:46 | Slike, Zanimljivosti | Komentara:

‘Usred porođaja vidjela sam da nešto nije u redu sa bebom. Cijela sala je ćutala a ja sam TAČNO ZNALA ŠTA je u pitanju’

Amber Rohas i njen suprug Fernando iz Teksasa, kao i njihovo četvoro djece, s nestrpljenjem su očekivali rođenje petog djeteta.

amber-rohas (1)

Amber je redovno išla na preglede i ultrazvuk, i ljekari nisu primjetili nikakav problem. Jedino što Amber i Fernando nikako nisu željeli jeste da znaju pol djeteta. Kako već imaju dva dječaka i dvije djevojčice, smatrali su da je u redu da ovo ostane iznenađenje, mada su bili uvjereni da je u pitanju dječak.

Porođajne kontrakcije krenule su nedelju dana prije termina, oko dva izjutra. Cijela porodica sjela je u kola i krenuli su u bolnicu. Tamo su, međutim, kontrakcije počele da se proređuju par sati. I taman kada je Amber počela da brine, sve se vratilo u normalu, čak i prebrzo. Imala je porođaj u vodi i sve je od tad išlo glatko i brzo.

amber-rohas (2)

A u toku porođaja, Amber je, kaže, u jednom trenutku tačno znala da njena beba boluje od Daunovog sindroma.

- Samo mi je prošla ta misao kroz glavu, a ja sam nastavila da guram bebu napolje. I već sljedećeg trenutka bila mi je u rukama. Kada sam je izvadila iz vode, tačno sam na licu mogla da joj vidim to. Pomislila sam “O, bože, naše dijete ima Daunov sindrom – prisjeća se Amber.

Iznenađenje je bilo i što je u pitanju djevojčica.

- To me je strašno obradovalo jer mi je i posljednje dijete djevojčica, i sada će moći da odrastaju zajedno – kaže ova majka.

amber-rohas (4)

A ono što ju je dosta začudilo je, kaže, činjenica da niko od prisutnog medicinskog osoblja nije prokomentarisao činjenicu da beba ima Daunov sindrom.

- Gledala sam okolo i pitala se u sebi kada će to neko konačno reći. Tek sada znam da ima dosta roditelja koji nedeljama ne znaju da im dete ima Daunov sindrom - kaže Amber.

Konačno, jedna od babica rekla je da će beba morati na dalja ispitivanja.

- Nemojte da brinete, ali ima nekih markera za Daunov sindrom – rekla je babica, a Amber kaže da je tada duboko u sebi znala da njeno dete nesumnjivo boluje od njega. A beba je u bolnici zadržana i jer su joj otkucaji srca bili slabi.

Oko polovina beba rođenih sa Daunovim sindromom imaju neki defekt srca i često im treba operacija. I mala Ejmi je među njima, pa joj je operacija zakazana za par mjeseci.

amber-rohas (3)

A prije operacije, beba je zakačila i respiratorni sincicijalni virus koji je obično blag, ali ne i kada od njega boluju novorođenčad i ljudi lošeg opšteg zdravstvenog stanja. Ejmi je zbog toga u bolnici bila još 20 dana.

- To mi je bio najstrašniji prizor – moje dijete koje ne može da diše, a na sve to ima i srčanu manu – kaže Amber.

Ejmi se oporavila i došao je trenutak za operaciju. Prije nekoliko dana izašla je iz bolnice i sjajno se oporavlja, a porodica sada sa nestrpljenjem čeka njen prvi osmjeh.

- Bebe sa Daunovim sindromom počinju da se smiju mnogo kasnije, treba im neka dva mjeseca. Za sada nismo vidjeli osmjeh, ali jedva ga čekamo – zaključuje majka.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: