Objavljeno: 21.01.2018 u 13:45 | Slike, Zanimljivosti | Komentara:

Uradio je stvar koju SVI RADIMO KAD KIJAMO: Kada vidite ŠTA MU SE DOGODILO SA VRATOM, više nikada to nećete raditi

Kijanje je jedna od najmoćnijih stvari koje ljudsko tijelo može da uradi, jer se prilikom njega iz nosa i usta ispale vazduh i pljuvačka brzinom od nevjerovatnih 160km/h. I ta moć važi bilo da ste izabrali da kinete ili da suzbijete kijanje.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

- Povremeno se dešava da ljudi oštete bubne opne ili sinuse ako zadržavaju naročito snažno kijanje – kaže Rejčel Skeli, imunolog iz Klivlenda, dodajući da zato uvijek savjetuje ljudima da kijaju.

A ako vam to nije dovoljno ubjedljiv razlog, kada čujete šta se desilo ovom 34-godišnjem Britancu, prestaćete da se suzdržavate prilikom kijanja. On je, naime, zadržao snažno kijanje i ta sila koja bi bila izbačena kroz usta pocijepala mu je meko tkivo u grlu i pritom za sobom ostavila rupicu. Cijeli slučaj objavio je “British Medical Journal”.

Nesrećni čovjek nije imao nikakve prethodne zdravstvene poteškoće. I tog kobnog dana, osjetio je da nadolazi kijanje, pa je šakom prekrio usta i zapušio nos.

- On je uvijek pokušavao da zadrži kijanje jer misli da nije higijenski da kijate dok je neko drugi s vama u prostoriji. Praktično, on se suzdržavao nekih 30 godina i više – kaže Vandin Jang, autorka ove studije.

Rendgenski snimak unesrećenog čovjeka

Rendgenski snimak unesrećenog čovjeka

I dok je nesrećnik tako pokušavao da zaustavi kijanje, ta sila morala je negdje da izađe. Pošto su usta i nos bili blokirani, izašla je – kroz vrat, pokidavši ždrijelo.

Završio je u bolnici, na tubi za hranjenje i na antibioticima zbog moguće infekcije. Pušten je nedelju dana kasnije, a ovdje je naravoučenije da je kijanje vrlo važno jer se tijelo time rješava iritanata u nosu, grlu i plućima. I kada vam se kija, slobodno kinite.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: