Objavljeno: 21.03.2017 u 16:09 | Featured, Zanimljivosti | Komentara:

U DVORIŠTU JE MOŽDA IMATE, A NE ZNATE: Namirnica košta 8.000 eura i pravo je BOGATSTVO za vaše tijelo

Na tržištu je jedna od najskupljih, baš zato što čini čuda za vaše zdravlje.

Riječ je o vrsti gljive, koja je u narodu poznata kao kuhinjski dijamant ili bijeli tartuf. Njena vrijednost na tržišu dostiže između 2.000 do 8.000 eura po kilogramu.

Teško ga je naći, jer je njegovo stanište divljina i nikako se ne može vještački uzgajati. Pored specifičnih uslova za uzgoj, tartufi imaju u jedinstvenu aromu, koja se dobija mješavinom kiše i netaknute zemlje, što daje posebnu draž svakom jelu. A osim gastronomske vrijednosti, tartufi su izuzetno zdravi jer obnavljaju sive moždane ćelije i jačaju organizam.

Najrijeđi od svih tartufa je bijeli tartuf. Najčešće raste u ravničarskim predjelima ispod bora i topole.

Potražnja za tartufima je ogromna na svjetskom tržištu. U Americi možete naći da srednji hambrger sa tartufima košta 5.000 dolara, a kilogram čokolade posute tartufima čak 6.000 dolara.

Izvor: srbijadanas.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: