Objavljeno: 03.12.2017 u 10:17 | Zanimljivosti | Komentara:

Super trik kako da se snijeg ne lijepi za lopatu i još par savjeta

Ako očekujete da će uskoro početi padati snijeg, ne čekajte “da vas zatrpa” pa da onda počnete tražiti lopatu, već je potražite sada i stavite negdje na dohvat ruke, tako da samo otvorite vrata kuće i počnete čistiti nanose snijega.

snijeg-lopata

Postoji trik kojim ćete spriječiti da vam se snijeg lijepi na lopatu. Vrlo je jednostavno – pošpricajte lopatu s prednje i stražnje strane jestivim uljem – snijeg će samo sklizati s nje.

Još nekoliko korisnih savjeta:

Kada pomislite na posipanje puta kako se ne bi zaledio, imajte na umu da se kamena sol ne koristi na betonskim površinama jer može pogoršati stanje pukotina ili doprinijeti mrvljenju površine. Bolji izbor za posipanje betona je kalcijev klorid.

Birajte plastičnu lopatu za snijeg na ciglama i pločicama jer ih metalne oštrice mogu oštetiti. Također, držite lopatu pola centimetra od tla dok čistite snijeg kako ne bi oštetili površinu puta ili dvorišta.

Kada čistite snijeg, držite lopatu bliže tijelu – bit će vam lakše, a i smanjit ćete pritisak, a time i rizik od ozljede ruku, ramena ili leđa. Također, lakše je očistiti snijeg zabacivanjem sa strane nego guranjem sve veće hrpe ispred sebe.

Pokušajte napraviti zabavu od čišćenja snijega pa “zaposlite” djecu da prave velike lopte od snijega i kotrljaju ih dalje od staze po kojoj hodate. Ipak, ovakva metoda uklanjanja snijega moguća je jedino ako je snijeg gust, mokar i ljepljiv – od suhog i mrvičastog ne možete napraviti kuglu jer se odmah raspadne, a tada pomaže jedino lopata.

I još jedan koristan savjet, prije čišćenja dvorišta i prilaza od snijega, očistite svoj automobil kako kasnije ne bi zatrpali snijegom ono što ste već očistili, otkriva portal msn.com.

Izvor: 24sata.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: