Objavljeno: 20.08.2017 u 13:59 | Slike, Zanimljivosti | Komentara:

Slučaj nezabilježen u istoriji ratovanja: Ovo je NAJBOMBARDOVANIJA ZEMLJA IKADA, a za to danas NIKO NE ZNA

Kada se pomene najbombardovanija zemlja u istoriji, većina ljudi sa ovih prostora će pomisliti na nesrećne sukobe na našim prostorima. Neko vjerovatno pomisli da je u pitanju nacistička Njemačka ili veliki Sovjetski Savez, ali istina je da svi “gledaju” na pogrešnu stranu!

laos (4)

Država koja nosi ovaj neslavni epitet uopšte se ne nalazi u Evropi!

Laoska Narodna Demokratska Republika, mnogo poznatija po skraćenom imenu – Laos, siromašna je država je u jugoistočnoj Aziji bez izlaza na more. Okružen je Kinom, Vijetnamom, Kambodžom, Tajlandom i Mjanmarom i dom je za oko 6,5 miliona ljudi. Glavni i najveći grad je Vijentijan.

Većina ostatka svijeta ne bi znala da pokaže Laos na mapi, kaže na kom kontinentu se nalazi niti koji mu je glavni grad. Zato i ne čudi što je potpuno nepoznata još jedna činjenica vezana za ovu državu – Laos je najviše bombardovana zemlja po glavi stanovnika u istoriji!

laos (1)

Između 1964. i 1973. godine američka vojska je na Laos bacila više od dva miliona tona bombi, uključujući i, prema nekim procjenama, 260 miliona kasetnih. To je više bombi nego što je ukupno palo na Evropu tokom Drugog svjetskog rata!

Sve ovo dešavalo se za vrijeme građanskog rata u ovoj zemlji – sukobu između komunističke gerilske organizacije Patet Lao i kraljevske vlade Laosa. Borbe su trajale od 1953. do 1975. godine i bile su dio hladnoratovskih nadmetanja u regionu Indokine. Sa njim paralelno trajali su i Vijetnamski rat, kao i građanski rat u Kambodži, a u sve ove sukobe CIA je imala duboko umješane prste.

Nakon povlačenja Francuza iz svoje bivše kolonije i potpisivanja Ženevske konvencije 1954, Laos je bio proglašen neutralnom zemljom. Međutim, kanali za snabdjevanje sjevernovijetnamskih boraca išli su preko Laosa i to je bio dovoljan razlog da SAD počnu sa žestokim bombardovanjima ove države.

laos (2)

Ironično, postojanje sukoba u Laosu uglavnom je bilo nepoznato članovima vlade SAD jer je CIA tajila većinu dokumenata. Zbog toga se ovaj rat često nazivao “Tajni rat u Laosu”. Riječ je bila o najvećoj tajnoj operaciji SAD do početka angažovanja u Avganistanskom ratu.

Laos je godinama bio podvrgnut američkom vazdušnom bombardovanju. Punih devet godina, svakih osam minuta, na Laos je bacano toliko kasetnih bombi koliko ih stane u bombarder B52, što je primjer najrazornijeg bombardovanja nekog područja u istoriji.

Nakon što su se SAD izgubile rat u Vijetnamu, Sajgon pao u ruke sjevernovijetnamske vojske, a Crveni Kmeri ušlu u Pnom Pen, laoska kraljevska vlada mirno je prepustila vlast komunistima. Uspostavljena je Narodna Demokratska Republika Laos.

laos (3)

Procjenjuje se da je ukupan broj poginulih na svim stranama u građanskom ratu u Laosu između 20.000 do 70.000 ljudi, ali posljedice američkog bombardovanja osjećaju se još i dana, decenijama kasnije.

Naime, vjeruje se da je u Laosu ostalo još oko 80 miliona neeksplodiranih kasetnih bombi. Od njih je od kraja sukoba pa do danas poginulo ili osakaćeno 12.000 civila, a taj broj se svake godine uvećava za stotine novih žrtava.

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: