Objavljeno: 13.09.2017 u 12:23 | Bizarno, Zanimljivosti | Komentara:

Preveli ‘Đavolje pismo’: Časna sestra zapisala Sotonine riječi

Riječ je o pismu kojeg je navodno, pod utjecajem đavla, napisala talijanska redovnica Maria Crocifissa della Concezione 1676. godine u samostanu na Siciliji.

djavolje-pismo

Talijanski znanstvenici uspjeli su napokon dešifrirati tekst iz 17. stoljeća, poznat kao Đavolje pismo, i to pomoću algoritma kojeg su našli na tzv. ‘dark webu’, piše IB Times.

Riječ je o pismu kojeg je navodno, pod utjecajem đavla, napisala talijanska redovnica Maria Crocifissa della Concezione 1676. godine. Tog se jutra 11. kolovoza 1676. godine, priča se, u samostanu Palma di Montechiaro na Siciliji probudila lica umrljana tintom te kraj sebe pronašla pismo napisano svojim rukopisom na nerazumljivoj mješavini grčkog, ćiriličnog, arapskog i rusinskog pisma.

Što je kraj sebe pronašla ispričala je ostalim sestrama u samostanu koje su zaključile kako je sestru Mariu u snu obuzeo đavao te je pod njegovom voljom napisala tekst kojeg nisu razumjele. Mnogi su učenjaci i mistici stoljećima poslije pokušavali prevesti misteriozni tekst no to nikome nije uspjelo – sve do nedavno. Prošlog tjedna, 361 godinu od nastanka, tim stručnjaka sa Znanstvenog centra Ludum na Siciliji tvrdi kako su uspjeli otkriti značenje 15 redaka znakovite poruke. Dio su preveli koristeći deskriptivni kod s ‘tamne strane interneta’.

- Poruka sadrži sve – drogu, pedofiliju, prostituciju, ali i vrlo čudne i rijetke kodove – rekao je Daniele Abate, direktor centra Ludum. U pismu se spominju Bog, čovječanstvo i Sotona te njihov odnos, a sestra Maria, odnosno onaj koji ju je navodno opsjeo, hrabri Boga da napusti čovjeka i ostavi ga ‘u đavljim kandžama’.

- Bog misli da može osloboditi smrtnike. Sistem ne radi za nikoga već samo za sebe – stoji u pismu.

Redovnica sama kodirala poruku?

Moderni povjesničari smatraju da je sestra Maria bolovala od shizofrenije ili bipolarnog poremećaja, ali je istovremeno bila talentirani lingvist te vješto baratala jezicima i različitim pismima.

- Moja teorija je da je riječ o točno određenoj abecedi kojoj je autorica sama redovnica Maria Crocifissa della Concezione. Stvorila ju je od njoj dobro poznatih simbola. Svaki od njih pomno je promišljen i strukturiran, neki se znakovi i simboli ponavljaju, kako namjerno tako i slučajno – kazao je Abate.

Navodno je redovnica primila još dvije đavolje poruke o kojima je obavijestila ostale sestre u samostanu no one nikada nisu zapisane niti je otkriven njihov sadržaj.

Izvor: 24sata.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: