Objavljeno: 27.08.2017 u 19:30 | Lifestyle, Moj Dom, Zanimljivosti | Komentara:

Ova biljka upija sva štetna zračenja: Držite je pored kompjutera, sačuvaće vam zdravlje! (FOTO)

U stanu ili kancelariji u kojoj radite, okruženi ste telefonima, kompjuterima i drugim aparatima koji zrače. Postoje biljke koje dekorišu vaš prostor, a ujedno upijaju sva štetna zračenja.

zena-kompjuter

Malo ko bi povjerovao da štetna zračenja ponekad mogu da budu i korisna pogotovo za rast divne ukrasne biljke spatifilum poznatije kao mirni ljiljan.

Spatifilum ima još jedan popularan naziv – ženska sreća. Postoji vjerovanje da ova biljka donosi sreću njenoj vlasnici. Ako neudatoj djevojci poklonite spatifilum, ona će u najskorijem vremenu srediti svoj lični život. Ako je poklonite udatoj dami – u porodici će se pojaviti dijete.

Suprotno očekivanjima pokazalo se da ova biljka prosto buja kada se nađe u blizini televizora, kompjutera i drugih električnih aparata koji emituju zračenje. Naime, spatifilum ima sposobnost da apsorbuje elektrostatički naboj koji emituju televizijski i kompjuterski ekran, pa je zbog toga postao omiljena cvijetna dekoracija u stanovima i kancelarijskim prostorima koji su prepuni elektronike.

Kako spatifilum neutrališe zračenje?

Statički naboj uređaja nastaje zbog fluorescentnog monitora i visoko naponskog dijela ekrana oko kojeg se jonizuje vazduh. Spatifilum koji se nalazi u blizini ovakvih aparatra upija elektrostatičku energiju i pretvara je u hemijsku, dok energiju iz fotosinteze koristi za svoje metaboličke procese i rast. Kao krajnji rezultat spatifilum će početi da dobija nove bujne listove i brojne cvjetove. Ova biljka nije samo odličan čistač jonizujućeg zračenja već i najljepši predstavnik porodice kozlaca čiji se trajni bijeli cvetovi mogu rezati i staviti u vazu kao ukras.

spatifilum

Ispravno gajenje biljke

Dekorativni spatifilum će odlično uspijevati ako ga stavite van direktnih sunčevih zraka i izvan hladnog vjetra i promaje. Zimi ova biljka traži umjerenu temperaturu koja ne smije biti niža od 15 Celzijusevih stepeni. Spatifilum voli stalnu vlagu pa ga zato, tokom intenzivnog rasta i cvjetanja, treba zalivati najmanje tri puta nedeljno. U periodu mirovanja, od septembra do januara, biljku treba rjeđe zalivati mada se ne treba dopustiti da joj se korijeni potpuno osuše. Ako je biljka prerasla saksiju, presadite je u veći, a presađivanje iskoristite kako biste je razmnožili. Prije početka vegetacije, u februaru ili martu, podijelite busen na dva ili više dijelova i posadite ih u zasebne saksije odgovarajuće veličine .

Izvor: http://stil.kurir.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: