Objavljeno: 13.05.2019 u 15:14 | Zanimljivosti | Komentara:

ODLUČILA JE OTKRITI SVOJU TAJNU: Ako poslušate ovaj savjet paradajz u vašoj bašti će nicati kao lud i biće PREUKUSAN!

Ukoliko uživate u sadnji raznog povrća u bašti, vjerujemo kako ćete se oduševiti kad čujete ovaj trik koji će vam omogućiti da ove sezone imate pregršt paradajza.

Poznato je kako dosta faktora utječu na razvoj, rast i sazrijevanje paradajza.

velik-paradajz

Sada je jedna gospođa odlučila da podijeli svoj savjet, jer kako kaže u njenom komšiluku svi joj zavide zbog toga što je njena bašta uvijek puna paradajza, koji je prije svega zdrav i uzgojen na prirodan način.

Najbitnije je kada kupite paradajz, da pitate stručnjaka koja vrsta sadnje je najbolja za sortu koju ste kupili, odnosno da li treba da sadite na balkonu ili na nekom drugom mjestu.

Pogledajte na šta sve trebate obratiti pažnju:

1. Paradajz zahtjeva dobru cirkulaciju vazduha. Kada birate mjesto, odaberite svijetlo i prozracčno mejsto. Dakle, paradajz treba da dobija najmanje 10 sati direktnog sunca tokom dana. Kada sadite rasad paradajza ostavite doboljno mjesta izmedju biljaka, kako bi imao što bolju cirkulaciju vazduha.

2. Kada birate rasad paradajza vodite računa da lijepo izgleda. To znači da ima jasno zelenu boju i razgranatu strukturu. Znajte da iz loše sadnice ne može nikada da se razvije tako dobra biljka kao što to moze iz kvalitetne sadnice. Pazite i na korjen i na grane. Više grana znači i više plodova paradajza.

3. Sadite paradajz u dva maha. Tri nedjelje nakon što ste zasadili prvu turu rasada, zasadite još jednu u istoj bašti. Napravite tako dva seta, da biste imali paradajz što duže tokom ljeta. Uopšteno nikada se ne zna koji će set bolje roditi. Jer to ne zavisi samo od vas, već i od vremenskih uslova. Dva seta paradajza smanjiće mogućnost da vam kompletan zasad nastrada od eventualnih loših vremenskih prilika.

4. Smanjite rizik od bolesti tj. napada štetočina, tako što ćete ga isprskati. Najzdravija varijanta je prskanje plavetnim kamenom. To vam neće naškoditi a paradajzu će dakako pomoći.

5. U sušnom periodu zalivajte ga makar dva puta nedjeljno. Zalivanje treba da ide rano ujutru ili kasno uveče, nikako po jakom suncu da ne bi došlo do naglog isparenja koje moze sparušiti paradajz i nanijeti mu štetu. Voda treba da ide direktno na zemlju, a ne na lišće biljke.

6. Kada paradajz počne da raste i cvjeta pregledajte da li postoje grane bez ili sa vrlo malo cvjetova. Takve grane odsjecite. To je znak da na njima neće biti mnogo plodova i da će samo bezrazložno oduzimati energiju ostalim plodnim granama.

7. Kada krenu prvi plodovi biljci je potrebno više hrane da bi mogla da napravi što krupnije plodove. Pomozite joj u tome tako što ćete joj dodati kompost (organsko đubrivo) oko stabla.

8. Berite paradajz kada je u punoj veličini i boji. Nemojte ga ostaviti da truli na stablu. Tako ćete izbjeći da se trulež i plesan prenose na zdrave plodove.

9. I na kraju velika tajna uzgoja paradajza: Ako želite da imate paradajz izuzetnog ukusa, u blizini zasada paradajza zasadite i peršun, tako se dobija savršena aroma.

Izvor: poljoprivrednisavetnik

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: