Objavljeno: 23.02.2017 u 13:04 | Slike, Zanimljivosti | Komentara:

NJENO PREZIME POMINJU SVI LJEKARI, A MALO KO JE ZNA: Ovo je žena kojoj treba da zahvalimo za zdravlje beba!

O tome koliko je Virdžinija Apgar bitna za svijet govori i jedna rečenica na sajtu američke Nacionalne medicinske biblioteke, koja kaže da se sve bebe koje se rode u bolnicama širom svijeta posmatraju kroz oči ove ljekarke.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Virdžinija Apgar rođena je u Vestfildu u Novom Džersiju 1909. godine. Najmlađa od troje djece, Virdžinija je završila koledž 1929. godine, gdje je izučavala zoologiju, psihologiju i hemiju, a potom je diplomirala na Univerzitetu Kolumbiji i ubrzo je specijalizirala hirurgiju.

Iako je bila posvećena učenju i poslu, Apgarova je uvijek imala vremena i za svoje hobije. Svirala je violinu, putovala sa svojim amaterskim kvartetom, bavila se baštovanstvom, pecanjem, bejzbolom, golfom, sakupljala je poštanske markice… a u pedesetim godinama života počela je da uzima i časove letenja.

Apgarova je 1949. godine postala prva žena redovni profesor na medicinskom fakultetu Univerziteta Kolumbija. Ipak, uprkos tome što je trudom i radom dokazivala da je izuzetan ljekar i profesionalac, ova hirurškinja imala je dosta problema. U njenom dnevniku ostale su zabilježene tužne misli o tome kako je teško boriti se za ravnopravnost sa muškarcima kada ne može da ode ni na sastanke ljekarskih udruženja jer su se oni svi odigravali unutar zatvorenih muških klubova.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

APGAR test

Virdžinija Apgar obavljala je i brojna klinička istraživanja u Sloun bolnici za žene. Tako je došlo do onoga po čemu će je čovječanstvo zauvijek pamtiti. Godine 1953. predstavila je javnosti APGAR test za ocjenjivanje zdravlja novorođenčadi.

Apgar test radi se u prvom minutu i pet minuta po rođenju djeteta. Riječ je o veoma jednostavnom testu koji mjeri osnovne parametre kod novorođenčadi ocjenama od 0 do 2 koje se potom sabiraju i daju vrijednosti rangirane od 0 do 10.

Vrijednosti ocjena od 8 do 10 znače da je novorođenče u odličnom stanju i da mu je potrebno samo rutinsko zbrinjavanje u porođajnoj sali. Vrijednosti 5-7 označavaju blažu depresiju novorođenčeta, dok vrijednosti 0-4 znače da je bebi potrebna neodložna pomoć.

Ojcenjuju se boja kože, srčani radi, mišićni tonus, stepen očuvanosti refleksa i pokušaji disanje. APGAR – Appearance, Pulse, Grimace, Activity, Respiration = izgled, puls, grimasa, aktivnost, respiraciaja.

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: