Objavljeno: 16.01.2018 u 19:51 | Zanimljivosti | Komentara:

LEDE KRV U ŽILAMA: Ovo su UKLETA mjesta u Srbiji – jedno od njih će vas ŠOKIRATI

Svaki narod ima neka određenja vjerovanja za neka mjesta koja bi trebala svakako da se izbjegavaju i ne posjećuju jer su ukleta i dio te kletve može da pređe na nas i da nam se počnu dešavati loše stvari.

jeziva_mjesta

Predstavljamo vam četiri najukletija mjesta u Srbjii, a među njima je i jedan grad!

1. Rasrksnice i mostovi

Smatra se da su raskrsnice i mostovi jako nepogodna mjesta, pogotovo raskrsnice koje se spajaju više od tri puta. Kaže se da njih posebno noću treba izbjegavati jer su povezani sa mrtvima na isti način kao i groblje. Na mjestu raskršća se mogu sresti nečiste sile, vampiri i druga zla bića. Upoznati ste sa time da se prilikom povratka sa sahrane ne treba osvrtati, a tako isto to se ne smije raditi ni kada prelazimo raskrsnicu. Slična priča važi i za mostove, tako nekada davnu su mladići da bi dokazali svoju hrabrosti provodili sami noć na napuštenom mostu.

2. Utvrđenja

Kako većina mjesta na Balkanu nije imala hramove, slovenski narodi su gradili utvrđenja kako bi nadomestili njiihov nedostatak. Tvrđave su služile ne samo za odbranu, već i kao dar koji je trebalo da umilostivi boga/bogove. Južni Sloveni su uglavnom gradili tvrđave blizu gajeva bogatih vodom, koju su koristili kako bi napravili šamac oko utvrđenja. Iako je većina ovih utvrđenja građena od drveta, to nije umanjilo poštovanje koje su Južni Sloveni osjećali prema ovim građevinama kao objektima povezanim s božanstvom.

3. Vilinsko kolo

Ako volite da pobjegnete od civilizacije i šetate se po šumama, obratite pažnju da ne upadnete u vilinsko kolo. Njega ćete prepoznati kao krug na nekom polju, livadi ili šumi koji se najčešće po drugačijoj zelenoj boji razlikuje od ostatka površine ili je primjetno vidljivo izbočenje u obliku kruga na zemlji. Prema narodnom predanju, vile se noću skupljaju na određenim mjestima u šimi gde izvode magični ples koji hipnotiše slučanje prolaznike. Kada smrtnik jednom uđe u vilino kolo, više mu nema izlaza.

4. Trajanov grad

Trajanov grad je tvrđava na planini Ceru koja se pripisuje mitskom biću caru Trajanu. Prema izvornim pričama, Trajan je bio demon koji je živio u svom dvoru u zabačenoj šumi, a kada padne noć, on bi izašao i obljubljivao bi djevojke i žene koje su živjele u njegovoj blizini. On se jedino plašio sunčevih zraka koji ga mogu spržiti i nanijeti mu veće povrede.

Izvor: kurir.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: