Objavljeno: 31.07.2017 u 20:15 | Zanimljivosti | Komentara:

Kuća od balirane slame: Mladi bračni par iz Šapca sagradio je neobičnu oazu od 120 kvadrata

Mladi bračni par iz Šapca, Milan i Nada Đupovac, odlučili su da se iz grada presele u predgrađe i to u kuću od balirane slame, koju su počeli da grade u aprilu.

kuca-slama-1

Iako nemaju iskustva sa građevinom, gotovo sve radove izvode sami. Očekuju da će se u energetski štedljiv i neobičan dom useliti do jeseni.

Ova bala slame biće deo bočnog zida buduće kuće Milana i Nade. Za celu kuću utrošiće oko tri stotine. Sledi nanošenje maltera, ali ne od cementa, već zemljanih materijala, pomešanih sa slamom ili plevom.

Tu snagu Milan, profesor fiskulture ima, pa mu ovaj posao, olako ide. U stopu ga prati supruga Nada koje je beli mantil farmaceuta, zamenila radnim odelom.

kuca-slama-2

Sedam godina ovaj par živeo je u centru grada, a onda su se odlučili da život započnu u objektu sagrađenom isključivo od prirodnih materijala.

Iako od slame, ovu kuću ne može oduvati ni najača oluja niti pomeriti zemljotres. Zimi se lako greje, a leti hladi bez klime. To je presudilo da se odluče na ovaj korak.

Krov od trske debljine 30-ak centrimetara, ne zadržava vodu. Majstore su jedino angažovali da ga postavi. Sve ostalo rade sami.

120 kvadrata kuće sa tremovima i staklenom baštom koštaće ih 20.000 evra. Rad ne računaju, jer to je zadovoljstvo, a joše veće će biti na jesen, kada planiraju da se usele u svoj dom.

Opširnije u video prilogu:

Izvor: b92.net

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: