Objavljeno: 02.01.2015 u 11:33 | Regija, Zanimljivosti | Komentara:

Koja su najpopularnija imena za novorođenčad na Balkanu?

Prema posljednjim podacima, u zemljama regiona za 2014, ali i nekoliko prethodnih godina, najpopularnija imena koja roditelji daju svojoj novorođenoj djeci su poprilično slična kao prethodnih godina.

mama-beba

Najčešća imena koja se daju su: Amar, Luka, Amina, Marija, Ana, Nikola, Milica i Aleksandar.

Najpopularnija muška imena u Bosni i Hercegovini, prema statističkim podacima, su Amar i Luka. U entitetu Federacija BiH po zastupljenosti slijede Tarik i Vedad, dok u manjem bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska nakon Luke dolaze imena Stefan i Nikola. Kada je riječ o imenima za djevojčice, u Federaciji BiH najčešća imena su Amina, Lamija i Ajna dok su u RS-u najpopularnija imena Marija, Milica i Ana.

U Hrvatskoj je ove godine, kao i prethodnih, najviše roditelja svoje sinove nazvalo Luka, iza kojeg slijedi ime Ivan. U slučaju djevojčica, nakon petogodišnje dominacije imena Lana, prvo mjesto u 2012. zauzela je Lucija, a prošle godine Petra, dok je u 2014. godini najpopularnije ime za djevojčice bilo Ana.

Podaci su prikupljeni na osnovu podataka matičnih ureda Zagreba, Splita i Osijeka, što je uzorak od oko milion i 200 hiljada osoba. U Zagrebu su roditelji djevojčicama najviše davali imena kao što su Ana, Marija, Mia, Lucija i Sara. U najvećem hrvatskom gradu kod dječaka su najpopularnija imena Luka, Ivan, Marko, David, Filip, Petar, Josip i Jakov.

Nikola najčešće ime već 20 godina
Prema najnovijoj knjizi o najčešćim imenima i prezimenima, koju je objavio Republički zavod za statistiku Srbije, najčešće muško ime koje se daje u Srbiji već dvadeset godina je Nikola, a za njim slijede Luka, Stefan, Marko, Lazar, Aleksandar, Filip, Jovan, Nemanja, Miloš i Dušan. U posljednje dvije decenije, u Srbiji se djevojčicama najčešće daju imena Milica, Anđela, Jovana, Ana, Teodora, Katarina, Marija, Sara, Anastasija i Aleksandra.

Kada je riječ o Crnoj Gori, dominira nekoliko imena. Prema zvaničnim podacima, dječacima se najčešće nadijevaju imena kao što su Nikola, Marko, Miloš, Milan i Petar. S druge strane, roditelji djevojčicama najčešće daju imena kao što su Milica, Jelena, Marija, Milena i Ivana.

Prema posljednjim zvaničnim podacima kojima raspolažu državne vlasti, Aleksandar je najpopularnije ime među novorođenim dječacima u toj zemlji, a slijede Zoran i Nikola. Kod djevojčica dominiraju imena Marija, Biljana i Elena.

Izvor: radiosarajevo.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: