Objavljeno: 14.05.2018 u 10:09 | Zanimljivosti | Komentara:

KAKVA SE OSOBA KRIJE U VAMA? Pogledajte sliku, šta prvo vidite – OTKRIVA SUŠTINU VAŠE LIČNOSTI

Dobro pogledajte sliku Šta ste prvo, bez imalo razmišljanja uočili na njoj? To govori mnogo o vašem karakteru.

vaza

Ako ste prvo vidjeli vazu, to jest ako ste zadržali fokus na sredini slike, dakle prvo vide vazu, vi ste odgovorna osoba koja slijedi pravila kako bi došli do cilja.

Ako ste prvo primjetili detalje na periferiji, lica, ne plaše vas sukobi u životu. Skloniji ste nalaženju kreativnih načina za rješenje problema.

Rubinova vaza je dvodimenzionalna slika, koju je oko 1915. godine objasnio danski psiholog Edgar Rubin. Ona ilustruje fenomen da niko nije sposoban da vidi obje stvari istovremeno, motiv i pozadinu, što je process koji se odvija uz snažnu uključenost kortikalnog dijela mozga. Slike poput Rubinove vaze pokazuju da su naše percepcije aktivne i organizovane,da mi nismo pasivni primaoci čulnih nadražaja.

U modernim tumačenjima ova slika otkriva i karakter osobe koje je posmata.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: