Objavljeno: 11.12.2017 u 13:18 | Zanimljivosti | Komentara:

Horor koji nismo znali kao mali! Uznemirujuća, ORIGINALNA PRIČA O USPAVANOJ LJEPOTICI uništiće snove svakog djeteta

Svi smo gledali Diznijevu ‘Uspavanu ljepoticu’ i znamo za priču o njoj, ali originalna verzija daleko je mračnija, izuzetno brutalna i milionima svjetlosnih godina daleko od bajke koju biste pričali djeci pred spavanje.

uspavana-ljepotica

Mnoge originalne verzije omiljenih dječijih bajki poprilično su drugačije od onoga kako ih mi znamo i obiluju nasiljem i okrutnošću. Takva je i priča o Uspavanoj ljepotici koja između ostalog, pominje i jedan od najužasnijih ljudskih zločina – silovanje.

Uspavana ljepotica je žrtva i priča je puna grozomornih detalja!

Bajka koja se danas priča djeci ide ovako – princeza Aurora, nakon što se ubode na iglu vretena koje je začarala zla kraljica, padne u san dug sto godina koji jedino poljubac princa koji je iskreno voli može da prekine. Princ na bijelom konju se, naravno, pojavi, pobjedi sve prepreke na putu do svoje voljene, ubije zlu kraljicu, poljubi princezu, probudi je i onda oni žive srećno do kraja života.

U originalnoj verziji koju je u XVII vijeku zapisao italijanski pisac Đambatista Bazile, kraj je znatno drugačiji! Nema kletve, niti zle kraljice, nema princa, a ni naročito srećnog kraja. Aurora padne u začarani san zbog proročanstva i ostane uspavana 100 godina tako da svi zaborave na nju.

Vijek kasnije, jedan kralj slučajno nailazi na zapustjeli dvorac i u kuli pronalazi usnulu djevojku. Očaran njenom ljepotom odluči da je siluje ili, kako priča eksplicitno kaže da “uživa u prvim plodovima ljubavi”. Nakon što završi, vraća se u svoje kraljevstvo.

Devet mjeseci kasnije, i dalje u snu, Aurora rađa dva sina. Jednoga dana, san prekida jedno od njene djece kada isisa trn iz njenog prsta koji je prouzrokovao san. Aurora se budi samo da bi saznala da je postala majka dvoje djece.

Nakon nekog vremena, kralj odlučuje da želi da vidi Auroru opet. Vraća se u dvorac, samo da bi je zatekao probuđenu i sa blizancima. Otkriva joj ko je i između njih se rađa ljubav.

Postoji samo jedan problem koji stoji na putu srećnom paru – kralj je već oženjen!

Jednom kada kraljica sazna za muževljevu aferu, smišlja strašnu osvetu. Šalje sluge kod Aurore koji je ubjeđuju da pošalje djecu na dvor jer kralj želi da ih vidi. Umjesto toga, kraljica dječake odvodi kod kuvara, naređuje mu da ih ubije i od njih skuva jelo koje će kralj jesti te večeri. Kuvar umjesto toga sakrije djecu, a ispeče dva jagnjeta.

Nakon što je ubijeđena da se otarasila djece, kraljica poziva i Auroru na dvor gdje planira da je spali kao vješticu. Međutim, kralj saznaje za ovaj plan, spasava Uspavanu ljepoticu i umjesto toga na lomači spaljuje sopstvenu ženu.

Kuvar zatim otkriva da su djeca sve vrijeme bila kod njega, Aurora i kralj se vjenčavaju i žive srećno do kraja života.

Kao i mnoge druge priče iz tog vremena, ova verzija nosi moralizatorske pouke ali je, složićete se, prilično neprikladna za priču pred spavanje. Svima nam je ipak mnogo draža Diznijeva verzija, zar ne?!

Izvor: dnevno.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: