Objavljeno: 12.11.2013 u 12:45 | Nogomet, Zanimljivosti | Komentara:

Fudbal: Dvadeset godina bio napadač a nije postigao gol!

Da li ste ikada čuli za za Carlosa Henriquea Kaisera? Radi se vjerovatno o najvećoj varalici u historiji fudbala. Uz pomoć šarma i „malo“ varanja, ovaj Brazilac je uspijevao biti fudbaler čak iako nije ni igrao profesionalni fudbal.

Carlos_Henrique_Kaiser_01

Milioni dječaka imaju san da jednog dana postanu profesionalni fudbaleri. Većina odustanu kada shvate da nemaju dovoljno talenta da uspiju. Međutim, Carlos Henrique Kaiser nije odustao.

Kaiser je koristio svoju sposobnost da lako sklapa prijateljstva, te je uz još malo dosjetljivosti napravio nešto nevjerovatno. Imao je 20-godišnju karijeru fudbalskog napadača, a nikada nije postigao ni pogodak.

Njegova strategija je bila jednostavna. Početkom 80-ih godina prošlog stoljeća se sprijateljio sa nekim od najvećih brazilskih fudbalera, poput Romarija, Edmunda, Ricarda Roche, Renata Gaucha ili Branca. Kada bi oni potpisali ugovore sa nekim timom, ubijedili bi čelnike svojih klubova da daju priliku „talentovanom“ Kaiseru u vidu tromjesečnog probnog ugovora. Odmah nakon što bi potpisao ugovor, Kaiser bi priznao kako mu treba nekoliko sedmica da dođe u formu. Mjesec dana bi trčao oko terena, a navečer bi uživao u blagodetima noćnog života Rio de Janeira. „Prolaz“ kod žena je imao zahvaljujući svom statusu profesionalnog fudbalera.

Kaiser (lijevo), Renato i Renato Gaucho

Kaiser (lijevo), Renato i Renato Gaucho

Nakon prvog mjeseca, Kaiser bi se pojavio na terenu i tada bi uslijedio drugi dio njegovog plana.

„Neko bi mi dodao loptu, ja bih je nabio daleko. Zatim bih se uhvatio za zadnju ložu i previjao se od bolova. Narednih 20 dana bih proveo u liječenju. Tada nije bilo magnetne rezonance, pa su mi morali vjerovati“, izjavio je on u intervjuu za Globo.

Dok se „oporavljao“, činio je sve kako bi postao popularan kod saigrača.

„Tada igračima nije bilo dozvoljeno da napuštaju hotel prije utakmice. Zato sam ja nekoliko dana prije dolaska u hotel rezervisao sobe i unajmio žene da dođu. Kada bi igrači došli, ne bi morali ni napustiti hotel kako bi upoznali djevojke“, ispričao je on.

Većina trenera i doktora su smatrali da Kaiser samo nema sreće. Međutim, neki su ga „provalili“.

Početkom 90-ih je boravio u Botafogu, a često je nosio veliki mobitel. Koristio bi ga kako bi vodio lažne razgovore na engleskom jeziku sa navodnim zainteresovanim klubovima. Bilo je lako zavarati saigrače, jer niko nije govorio engleski. Međutim, klupski doktor je poznavao taj jezik. Brzo je shvatio da Kaiserov engleski nema nikakvog smisla. Jednog dana, dok se Kaiser tuširao, doktor mu je uzeo telefon i shvatio je da se radi zapravo o igrački.

Nakon takvih incidenata, Kaiser bi jednostavno promijenio klub, gdje bi ponavljao svoju uspješnu formulu. Pored Botafoga, bio je član još nekoliko velikih brazilskih klubova, poput Flamenga, Vasca, Palmeirasa i Fluminensea.

Dok je bio pod ugovorom sa brazilskim klubom Banguom, još uvijek „radeći na spremi“, Kaiser se suočio sa neočekivanim iznenađenjem. Ubačen je u tim!

„Trener me ubijedio da ću samo sjediti na klupi. Međutim, ekipa je gubila i trener me poslao na zagrijavanje“, počeo je priču ovaj dosjetljivi Brazilac.

Ulazak u igru bi otkrio da zapravo i nije baš najbolji fudbaler. Morao je nešto uraditi i uraditi to brzo.

„Primijetio sam da navijači vrijeđaju svoje igrače. Popeo sam se na ogradu i verbalno vrijeđao navijače“, ispričao je Kaiser.

Naravno, zbog toga je dobio direktni crveni karton. Klupski predsjednik Castor de Andrade je bio ljut i tražio je objašnjenje.

„Prije nego što bilo šta kažeš, saslušaj me. Bog mi je podario oca, ali je on preminuo. Međutim, dobio sam novog (rekao je pokazujući na predsjednika De Andradea). Nikada neću dozvoliti nekome da govori mom ocu da je lopov. Navijači su govorili upravo to i zbog toga sam reagovao.“

Ovim je riječima Kaiser ubijedio De Andradea da mu oprosti, a kao nagradu je dobio novi šestomjesečni ugovor.

Nekoliko godina kasnije, Kaiser je granice pomjerio još dalje. Vidio je da sve velike brazilske zvijezde odlaze u Evropu. Kaiser je uradio isto i potpisao je za francuski klub Gazelec Ajaccio. Prvi je izazov imao već na premijernom treningu. Stotine je navijača došlo kako bi se uvjerili u vještine nove brazilske zvijezde. Kaiser ih nije želio iznevjeriti, ali padanje nakon prvog dodira sa loptom nije bila opcija. Umjesto toga, on je oduševio navijače šutirajući lopte među njih. Radio je to sve dok nije ponestalo lopti. Trener nije imao drugu mogućnost nego da trening preusmjeri na kondicioni.

Ostao je nekoliko godina u tom klubu, koji se takmičio u francuskoj drugoj ligi. Zabilježio je i 20 nastupa kao zamjena, a na terenu je provodio po nekoliko minuta. U konačnici se vratio u Rio i tu je okončao svoju impresivnu karijeru, tokom koje je kao napadač postigao čitavih nula golova.

Izvor: source.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: