Objavljeno: 24.12.2017 u 13:27 | Slike, Zanimljivosti | Komentara:

Dječak se pripremao dugo za majčinu smrt… Nakon četiri godine pogledala je grudnjak i briznula u plač (FOTO)

Julián Ríos Cantú je imao dječak koji je imao samo 13 godina kada je doživio najgori trenutak u svom životu. Saznao je da je njegovoj majci dijagnosticiran karcinom dojke a doktori su imali malo nade. Morao se polako pripremiti na gubitak majke.

majčina-smrt

Hemoterapija nije mogla uspjeti jer je karcinom dijagnosticiran kasno .Morali su joj odstraniti obje dojke i spasili život. Znao je da mora da uradi nešto da bi pokazao svoju zahvalnost. Bio je odlučan da pronađe način za ranu dijagnozu karcinoma dojke, da bi pomogao ženama za što veću šansu za preživljavanje. Kada se karcinom dijagnosticira mamografijom, onda je već prekasno.

On se bacio na posao: proučavao je sve aspekte karcinoma dojke, ugljučujući metode i dijagnostiku,kao i šanse za preživljavanje. Sa 17 godina je osnovao svoju tvrtku pod nazivom “Higia Technologies”. Cilj je bio razvijanje načina za žene širom svijeta da na vrijeme dijagnosticiraju karcinom dojke. Njegova firma je napravila grudnjak sa 200 senzora koji su sposobni uočiti najmanje promjene na dojci.

gubitak-majke

Princip je jednostavan i jako pametan: karcinom u dojci dovodi do povećanja cirkulacije krvi kroz tkivo, što vodi do registrovane povišene temperature. Grudnjak onda prati temperaturu, prenosi podatke na aplikaciju te upozorava ženu koja nosi grudnjak kada se jave prve značajne promjene. Nošenje grudnjaka 60 do 90 minuta u toku sedmice omogućuje dovoljnu količinu podataka o zdravlju ženinih grudi.

On danas ima samo 18 godina,a već je izumitelj i poduzetnik čiji će težak rad vjerovatno spasiti veliki broj života. Živeći uz majčinu dijagnozu i borbu sa rakom nije bilo lako za njega, bilo strašno iskustvo, ali je uspio od toga da napravi nešto pozitivno.

Izvor: vrijemezavas.info

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: