Objavljeno: 20.02.2017 u 9:04 | Featured, Zanimljivosti | Komentara:

BALKAN POLUDIO ZA OVOM BILJKOM: Od hektara zemlje možete zaraditi i do 12.000 eura: Osim zarade, ova biljka je dar od Boga

Aronija je u posljednje vrijeme postala izuzetno popularna i sve traženija, a prema riječima stručnjaka naše države su idealne za njen uzgoj.

aronija

Ona je odlična hrana zbog niskog sadržaja kalorija i visokog sadržaja vitamina i minerala.

Aronija je prava riznica biološki aktivnih spojeva (preko 300). Čisti krv, jača cirkulaciju, snižava kolesterol i krvni tlak, djeluje protuupalno. Svježi plodovi aronije imaju najveći antioksidativni kapacitet među svim bobičastim i ostalim voćem istraživanim do sada, a mjerenim po ORAC i TEAC standardima. Mnogobrojne epidemiološke studije ukazuju na snažnu povezanost između unosa aronije i smanjenja smrtnosti uslijed srčanih oboljenja, tumora i drugih degenerativnih bolesti, odnosno smanjenje ili odgađanje razvoja navedenih bolesti, kao i starenja.

Sadnice aronije dostižu pun rod u osmoj godini, daju do 10 kilograma po žbunu, a trenutna cijena je euro za kilogram prve klase. Prema nekim procjenama po hektaru može da donese prihod od čak 12.000 eura!

Neki od proizvođača kažu da je prilično lako uzgojiti aroniju u sopstvenoj bašti, a potrebno je da imate malo slobodnog mjesta. Nije komplikovana za održavanje, a zreo žbun u nekim uslovima može dati i do 17 kilograma ploda.

Ova biljka je pravo čudo i dar od Boga, pa bi je trebali iskoristiti maksimalno, a ako se ukaže prilika i da je sami sadite i zaradite na njoj zašto da ne.

Izvor: megagiga.info

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: