Objavljeno: 12.01.2018 u 12:15 | Vijesti | Komentara:

ŽIVOT STARICE (76) IZ KAKNJA: “32 djece koje sam odgojila me zaboravilo i napustilo…”

Safija Mahmutspahić (76) iz Kaknja u svom kraju poznata je po humanosti, a kroz njen dom prije rata prošlo je 33 djece bez roditeljskog staranja. Prije više od 36 godina, Safija je uzela prvo dijete, tada osmomjesečnog Samira, i on jedini i danas živi s njom. S ostalom djecom nije u kontaktu i o njima ne zna ništa.

starica-76

Safija živi od skromne penzije u staroj oronuloj baraci, sa Samirom i jednim unukom, koji se brinu o njoj. Zdravlje joj je dosta narušeno, ali, iako ne može mnogo govoriti, svakom gostu se obraduje i nasmije. U istoj baraci u kojoj danas boravi, hranila je i odgajala djecu, a sve u dogovoru s kakanjskim Centrom za socijalni rad.

- Ne javljaju mi se i ne ljutim se. Imaju svoje živote i ne mogu im zamjeriti. Prošlo je dosta godina i svako je otišao svojim putem. Nisam ni ja dobro, ne čujem, a i stara sam – kratko će nana Safija.

Na zidu njenog skromnog doma visi zahvalnica za njen humani rad, a fotografije djece o kojoj se brinula i koju, navodi, ponekad sanja, nažalost nema.

Safijina komšinica Šasena Dibranović ispričala nam je da je djecu, i svoju, ali i onu koju je uzimala, prehranjivala praveći jorgane i prodajući ih.

- Išla je po selima, prodavala jorgane i donosila djeci hranu. Tuđu djecu je othranjivala do rata, a poslije nije. Njen sin teško je nastradao u ratu, ostao je invalid i ona se poslije toga više nije mogla brinuti o drugima – priča Dibranović.

Dodaje da je tužno što danas o Safijinim djelima, onome što je godinama radila, ne govori niko, a rijetko je ko i posjećuje.

- Stalno sam s njom, gledam je kao majku i pomognem joj koliko mogu. Njoj niko od tih glavnih ne dolazi, ponekad joj neko donese poneku namirnicu, ali i to od Bajrama do Bajrama. Posjete je i druge kone ponekad – navodi Safijina komšinica Šasena.

Samira, prvo dijete koje je uzela da othrani, Safija je pronašla na ulici u Kaknju, nakon što mu se majka preudala i ostavila ga. Samir je nikad nije ostavio, bio je s njom, ali i ona s njim i u najtežim trenucima.

Izvor: doznajemo.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: