Objavljeno: 18.11.2016 u 16:01 | Vijesti | Komentara:

VIJEST O IZNENADNOJ SMRTI Mark Zuckerburga, osnivača `Fejsbuka` potresla svijet: Evo zašto!

Vijest o smrti Mark Zuckerburga, osnivača `Fejsbuka` u dobi od 32 godine potresla je svijet! Ali ne zbog toga što je ta vijest istinita – nego upravo zbog toga što je neistinita – odnosno riječ je o potpunoj izmišljotini.

Mark-Zuckerberg-foto

Objavio ju je (malo promijenivši pisanje prezimena) sajt iz Australije The Shovel, a njome je želio pokazati kako se neistinite vijesti brzo mogu proširiti najpopularnijom i najuticajnijom društvenom mrežom – što Fejsbuk zasigurno u ovom trenutku i jeste.

Riječ je, naravno, o ironiji, ali i svojevrsnoj kritici `pravog` Marka Zuckerberga, koji je ovih dana izjavio da je pisanje o namjernom širenju neistinitih vijesti na Fejsu preuveličavanje značaja tog pitanja. On je, podsjetimo, demantovao da njegova društvena mreža ima ozbiljan problem sa širenjem neistinitih informacija.

Inače, ova priča o širenju neistinitih informacija putem social networkinga došla je u centar zanimanja javnosti nakon ishoda predsjedničkih izbora u SAD, nakon kojih su se pojavile, može se slobodno reći optužbe, da je na rezultat tih izbora i pobjedu Donalda Trumpa u značajnoj mjeri uticalo upravo širenje neistinitih informacija na Fejsu.

Izvor: doznajemo.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: