Objavljeno: 27.07.2017 u 13:14 | Svijet, Vijesti | Komentara:

UZNEMIRUJUĆE UPOZORENJE TIMA UGLEDNIH ZNANSTVENIKA ‘Čovjek bi ubrzo mogao izumrijeti nastavi li se izuzetno opasan trend kojemu nismo dokučili uzrok’

Ljudska vrsta mogla bi izumrijeti ako kod muškaraca nastavi opadati broj spermija tempom kojim se to trenutno događa, piše BBC. Znanstvenici koji su usporedili rezultate gotovo 200 različitih studija tvrde da je broj spermija u prosjeku prepolovljen u proteklih 40 godina.

Foto: Science photo library

Foto: Science photo library

Neki eksperti su već izrazili skepsu prema ovakvom zaključku, objavljenom u znanstvenom časopisu Human Reproduction Update, no dr. Hagai Levine, epidemiolog koji se nalazi na čelu tima koji je došao do zaključka, kaže da je jako zabrinut za sudbinu čovječanstva.

Pojasnio je da je njegova ekipa usporedila rezultate 185 velikih istraživanja provedenih od 1973. do 2011. godine.

- Ne promijenimo li način na koji živimo, gdje živimo i kakvim smo sve kemikalijama izloženi, onda sam strašno zabrinut za našu budućnost. U jednom ćemo trenutku imati problem s reprodukcijom koji bi mogao značiti izumiranje čovjeka, nedvosmislen je Levine.

Neki drugi znanstvenici, koji nisu dio Levineova tima, pohvalili su kvalitetu njegova rada, ali su pritom upozorili da je prerano za tako snažne zaključke.

Levine, koji inače djeluje na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, kaže da je kod muškaraca u Sjevernoj Americi, Europi, Australiji i na Novom Zelandu uočeno smanjenje gustoće sperme za 52,4 posto, dok je sam broj spermija smanjen za 59,3 posto. Trend je i dalje prisutan, a moguće je i da se pogoršava.

S druge strane, kod muškaraca u Južnoj Americi, Aziji i Africi nije uočeno značajno smanjenje, no znanstvenici pritom upozoravaju da je na tim područjima provedeno znatno manje istraživanja. Levine je uvjeren da bi i ondje, u slučaju da su istraživanja provedena, rezultat bio poražavajući.

Dosad je proveden čitav niz istraživanja o ovoj problematici koja su davala slične rezultate, ali su se redovito nalazila na udaru kritika skeptika, koji su upozoravali da su traljavo provedena. No, jedan od najpoznatijih skeptika u ovom području Allan Pacey sa Sveučilišta u Sheffieldu za BBC kaže da je Levineovo istraživanje drugačije od svih prethodnih.

- On i njegov tim su otklonili mnoge nedostatke prethodnih studija, ali moram reći da ih nisu otklonili sve, tako da i ove rezultate treba promatrati s velikom dozom opreza. Ali njihov rad predstavlja značajan iskorak u razjašnjavanju svih dosad prikupljenih podataka te bismo uskoro mogli bolje shvatiti što je zapravo na stvari, kaže Pacey za BBC.

Ako broj spermija uistinu tako drastično opada, razlog za ovaj fenomen još nije dokučen. Ipak, neki ga povezuju s izloženošću kemikalijama koji se koriste u proizvodnji pesticida, ali i s pretilošću, pušenjem, stresom, načinom prehrane pa čak i pretjeranim gledanjem televizije.

Doktor Levine smatra da je hitno potrebno doznati što zapravo stoji iza navodnog smanjenja ne bi li se pronašao način da se trend okrene.

Izvor: jutarnji.hr

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: