Objavljeno: 04.10.2017 u 19:15 | Regija, Vijesti | Komentara:

Struja je poskupila, ali to nije NAJGORA VIJEST: Čeka nas i REDUKCIJA NAPONA, zbog čega možete da se OPROSTITE OD OVIH APARATA

U oktobar smo ušli sa još jednim udarom na istanjene novčanike – poskupljenjem struje.

Foto ilustracija: WikiHow

Foto ilustracija: WikiHow

A osim što će mjesečni račun, kako javljaju mediji, od oktobra biti veći za 68 dinara, spremite se na još veće izdatke koji su blisko povezani sa ovim povećanjem. Naime, zbog nedovoljnih isporuka uglja, čeka nas i redukcija napona, pa će dopušteno variranje biti od 198 do 233 volta.

To za svakodnevnicu koju ne možemo da zamislimo bez električnih aparata znači sve. Jer, iako ovo neće uticati na stabilne aparate poput veš mašine, bojlera ili šporeta – njih možete da držite uključene kao i do sada, bez bojazni da će se zbog različitog napona pokvariti (jedini udar u tom smislu osjetićete u novčaniku), isto ne važi za senzibilnije aparate koji u sebi imaju tranzistor. To podrazumjeva radio aparate, televizore i – ono što će najviše zaboljeti ljude, kompjutere.

- Velika je vjerovatnoća da će se ti aparati kvariti, a ne postoji šansa da se to spriječi, osim da aparati budu stalno isključeni što je, naravno, nemoguće. Za takve stvari potreban je stabilizator napona, a naravno, rijetko ko ga ima – objašnjava za “Ženu” jedan električar iz Beograda.

Vijest o poskupljenju struje taman je stigla usred radovanja zbog najavljenih povišica plata i penzija. Prema tome, ko se radovao, sada može slobodno da obustavi aktivnosti, jer će to povećanje ponovo otići na račune. A pored toga, obezbjedite sebi i par dobrih majstora za popravku kompjutera i televizora, osim ako ne biste da u hladnoj kući sjedite uz svijeće jer je sve ostalo – pocrkalo.

Izvor: zena.blic.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: