Objavljeno: 01.11.2017 u 18:05 | Vijesti | Komentara:

STRAŠNO: Pogledajte šta je zabilježeno na grobu legendarne glumice Nade Đurevske 49 dana nakon smrti!

“Napustila nas je istaknuta i neprevaziđena pozorišna i filmska glumica Nada Đurevska, prvakinja drame Narodnog pozorišta Sarajevo”, objavila je ta umjetnička kuća, nakon vijesti o smrti jedne od najznačajnijih bosanskohercegovačkih glumica.

nada-djurevska-grob

Đurevska je preminula 13. septembra ove godine, nakon višemjesečne borbe s teškom bolešću.

Otišla je tiho, kako je i živjela, a na sličan način je ispraćena s ovog svijeta, bez pompe i u krugu najuže familije.

Kada je riječ o NPS pamte se mnoge umjetničke kreacije i izvedbe Đurevske, između ostalog, u predstavama: Sarah Bernhardt, Tartuffe, Hamlet, Biće, biće, Derviš i smrt, Kraj igre, Suton, Roberto Zucco, Hanka, Partija remija, Tvrđava, Sakati Billy, Višnjik, Legenda o Ali-paši, Prvi put s ocem na izbore, Ženski turbo-folk bend..

KARIJERA. Igrala je praktično na svim scenama u Bosni i Hercegovini, a dobitnica je mnogih nagrada, između ostalih, i Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra MESS 2002. godine. Predstavom Višnjik Narodnog pozorišta Sarajevo 2004. godine obilježila je 30 godina umjetničkog rada i tom prilikom uručena joj je plaketa Grada Sarajeva. Dobitnica je Zlatne arene Filmskog festivala u Puli (Od zlata jabuka) i nagrade SIZ-a grada Sarajeva 1989. za uloge: Maša (Tri sestre), Hasanaginica (Hasanaginica), Filomena (Učene žene), Nađa (Roman o Londonu). Đurevska je i dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 2014. godine. Nakon uručenja te nagrade izjavila je da se povlači sa scene, nakon 40 godina rada.

“Ova nagrada je takva da briše sve uspjehe i neuspjehe, sve tuge, radosti, sve snove, pravde i nepravde na ovom mom često teško prohodnom putu, ali na putu na kojem mi je bilo najvažnije sačuvati ljudsko lice”, izjavila je tada Đurevska.

Naravno, glumicu pamtimo i po ulogama na televiziji.

URED GRADONAČELNIKA. Povodom smrti velike glumice Nade Đurevske, oglasio se i Ured gradonačelnika Grada Sarajeva. Naveli su ovo, između ostalog: “…naša Nada je bila prije svega veliki čovjek, koja je osjećala Sarajevo kao svoj grad u kojeg se zaljubila i ostala. Draga Nado, čuvat ćemo Vaš lik i djelo od zaborava, bila je čast poznavati Vas. Neka Vam je laka zemlja”.

S obzirom na sve gore navedeno, prilično nas je iznenadilo u kakvom je stanju grob Nade Đurevske 49 dana nakon smrti. Snimili smo i nekoliko fotografija kako bismo Vam sve to i dočarali. Iako sama glumica nije “patila” od neke velike glamouroznosti, ipak bi se moglo reći da nije lijepo da počivalište zemnih ostataka umjetnice bude u ovako zapuštenom stanju, s oronulim zidićem, prevrnutom vazom sa cvijećem, neuredno…

Uostalom, pogledajte na fotografijama i sami!

Izvor: doznajemo.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: