Objavljeno: 02.02.2018 u 17:54 | Vijesti | Komentara:

STIŽE NAJAVLJENI SNIJEG I LED Evo gdje se se očekuje da će biti najteže! Novi udarac zime u srijedu?

Zima spremila udarac?

snijeg-led

- Danas se završava niz s relativno toplim danima za doba godine. Tako da će još danas u većem dijelu regije biti relativno toplo vrijeme. Temperature će se okvirno u regiji kretati od 5C do 17°C, piše popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna. Evo šta se još navodi u toj prognozi…

- Obilna kiša danas i sutra očekuje uglavnom u Crnoj Gori, Hercegovini jugozapadnoj, zapadnoj, srednjoj i istočnoj Bosni Bosni, području Jadrana, i Makedoniji.

Tako da, kako ste već čitalI u upozorenjima od jučer i u srijedu treba očekivati od 50 do 180 mm oborine.

Lokalno bi moglo biti problema s prekomjernim količinama oborina. Uz to su povremeno moguće grmljavine.

Danas i sutra će biti vjetrovito tako da danas treba ponovno upozoriti na umjeren i jak, povremeno olujni južni i jugozapadni vjetar. U subotu na umjeren do jak sjeverozapadni i zapadni vjetar.

U toku današnjeg dana, zatim noći na subotu i tokom subote, obilnijeg snijega biti će u gorskim područjima Bosne, kopna Hrvatske, Crne Gore a u subotu i u gorskom području Makedonije.

Što se tiče nizina, snijeg je uglavnom moguć na sjeverozapadu i središnjem dijelu Hrvatske, zatim sjeverozapadnoj, zapadnoj i dijelu srednje Bosne, na sjeveroistoku i istoku biti će kombinacije susnježice i kiše te snijega.

Također bi nakratko snijega moglo biti i na zapadu Srbije i nizinskim područjima sjeverne Crne Gore. Ovo se uglavnom odnosi na subotu.

Potkraj subote će se snježna granica spustiti do 600 mnv. u područjima zaleđa Dalmacije i sjevernog te zapadnog dijela Hercegovine.

Od subote će diljem regije biti hladnije.

Što se tiče razvoja vremena dalje, kratkotrajna stabilizacija vremena moguća je tokom nedjelje i dijelom u ponedjeljak.

Novo pogrošanje vremena i nove oborine očekuju se sredinom idućeg tjedna.
S tim da bi u gorju ponovno mogao pasti obilniji snijeg, snijega bi vjerovatno moglo biti u Bosni i na kopnu Hrvatske te ponegdje na zapadu Srbije.

Obilnija kiša čeka ponovno područje Jadrana, Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju gdje će jedino u gorskim područjima biti obilnijeg snijega.

Nestabilno i turbulentno i vrijeme primjereno dobu godine moglo bi se odužiti do kraja ovog mjeseca. Tako će ovaj mjesec vjerovatno zabilježiti značajan višak oborine ( kiša i snijeg ).

Prognoze za klimatološki početak proljeća i dalje ostaju ustrajne na hladnijoj opciji u velikom dijelu Europe.

Izvor: doznajemo.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: