Objavljeno: 09.03.2017 u 18:34 | Featured, Vijesti | Komentara:

OPREZ, HITNO DIJELITE DALJE: Stiglo nam je 77 tona zaraženog krompira iz EU!

Za čak šest pošiljki sjemenskog krompira, u količini od gotovo 77 tona porijeklom iz zemalja Europske unije, naložena je zabrana uvoza u BiH i povrat pošiljaocu, saopćila je Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske.

krompir

Tokom pregleda krompira koji je stigao iz Danske, Luksemburga, Holandije i Njemačke, utvrđeno je prisustvo regulisanog štetnog organizma “Fusarium sp.“, zbog čega je ova pošiljka obustavljena.

“U toku redovnog fitosanitarnog pregleda izvršeno je uzorkovanje sjemenskog krompira za laboratorijsku analizu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, a koju je izvršila JU Poljoprivredni institut RS-a. U analiziranim uzorcima sjemenskog krompira utvrđeno je prisustvo organizma `Fusarium sp.` u procentima od 6 do 14 posto krtola, a dozvoljeni procenat je 1 posto“, stoji u saopćenju iz Inspektorata RS-a.

Dodaje se i kako je tokom proljetne i jesenje sjetvene sezone posebna pažnja usmjerena na kvalitet i sigurnost poljoprivrednog repromaterijala koji se uvozi, kako bi se spriječio unos štetnih organizama.

Nadalje, navodi se kako je ovo još jedna u nizu zabrana, jer je u prethodnim danima inspekcija zabranila uvoz dvije slične pošiljke iz Holandije i Francuske, te da je ovo pokazatelj da su i ozbiljni proizvođači sjemenskog krompira u Europi imali problema sa proizvodnjom tokom protekle godine.

“Imajući u vidu da je protok roba između entiteta slobodan, o zabrani uvoza zaraženih pošiljki obavijestili smo nadležnu federalnu inspekciju, a u cilju sprečavanja uvoza ovakvog sjemenskog krompira na graničnim prelazima Federacije Bosne i Hercegovine“, zaključuje se u ovom saopćenju.

Izvor: Radiosarajevo.ba

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: