Objavljeno: 05.01.2018 u 8:07 | Aktualno, Vijesti | Komentara:

OGLASIO SE METEOROLOG KOJI 26 GODINA NIJE PROMAŠIO: Mravinjak pokazuje kakva nas zima čeka, a evo šta kaže za ovu!

Meteorolog iz Tutina u ovo doba godine koristi mravinjake kao izuzetno pouzdan pokazatelj predstojećih temperaturnih prilika.

zima-snijeg

– Nisam ni ja naivan, dolazi do blagog odstupanja, ali opet klima je karakteristična i prilično je sklona ekstremima.

Odavde se može puno toga reći o čitavoj Srbiji, pa čak i širem regionu Balkana. Ovde ima krajeva koji su prohodni, a istovremeno radi se o netaknutoj prirodi, što je najbolji poligon za čitanje znakova biljnog i životinjskog svijeta, navodi Ademović.

MRAVINJACI KAO POUZDAN POKAZATELJ

– Obično radim na deset uzoraka, a koristim se mjernom šipkom, koju zabadam u koloniju mrava. U normalnim uslovima njihove larve se nalaze na prvih 20 centimetara dubine, dok su prošle godine svoje larve prebacili na dubinu od preko jednog metra, navodi on.

Klimatolog Krajinović se u potpunosti slaže s “metodom mravinjaka” i tvrdi da je to jedan od poznatih pristupa prikupljanja parametara u takozvanoj “Narodnoj meteorologiji”.

– Uvaženi kolega se, pored naučnih metoda, aktivno koristi i metodama narodne, odnosno pučke meteorologije, upravo ih je detaljno opisao Milan Sijerković u svojoj knjizi Pučko vremenoslovlje.

Pozdravljam ovakav pristup, može dati jako puno informacija o jednom lokalitetu, ali je istovremeno i manjkav ukoliko se zasebno koristi bez modernih, naučnih okvira, izjavio je Krajinović.

ČEKA NAS BLAGA ZIMA

Upravo bogato iskustvo u multidisciplinarni pristup omogućavaju Ademoviću da procijeni i adekvatno pročita prirodne znakove. On ne smatra da unosi inovaciju u meteorologiju, već da samo koristi vlastiti osjećaj i ljubav prema prirodi da dopuni šupljine koje klasična meteorologija ne pokriva. Očekuje da će predstojeća zima biti blaga, s umerenim padavinama.

“Prvi snijeg smo imali početkom oktobra, polomio je nejako drveće, na kojem je još uvijek bilo lišća, tako da to možemo protumačiti kao prirodnu selekciju, a kada rano krenu padavine, to znači da će ih biti često, ali ravnomerno raspoređeno. Dakle, u seriji ekstrema, ove godine ćemo malo odmoriti”, zaključuje narodni meteorolog Muhamed Ademović iz Tutina.

Izvor: balkans.aljazeera.net

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: