Objavljeno: 28.04.2018 u 11:39 | Regija, Svijet, Vijesti | Komentara:

NOVAK JE BOLESTAN! Poznati svjetski nutricionista upozorava: Đoković je obolio od poremećaja koji prijeti da mu uništi život!

Doktor Jirg Hezli tvrdi da Đoković ima ortoreksiju I da je psihički zavistan od zdrave ishrane

novak (1)

Novak Đoković obolio je od poremećaja ishrane koji prijeti da mu uništi život, tvrdi priznati švajcarski nutricionista Jerg Hezli!

Dijagnoza koju je Švajcarac postavio najboljem srpskom teniseru jeste bolest zvana ortoreksija. Kako je poznato, Novak je već dugo vremena na veoma specifičnom režimu ishrane koji podrazumjeva uglavnom konzumaciju biljaka, ali potpuno isključuje unošenje mesa u organizam.

Sarađuje sa sportistima

KO JE JIRG HEZLI

Jirg Hezli je švajcarski doktor koji posjeduje Institut za nutricionističke dijagnoze u Švajcarskoj. Tokom karijere sarađivao je sa mnogim uspješnim sportistima, olimpijskim i svjetskim šampionima, a između ostalog radio je kao ljekar za ishranu pri Njemačkoj biciklističkoj federaciji i Odbojkaškom savezu Švajcarske.

- Novak Đoković, koliko sam mu se samo divio na terenu, njegovom stilu i načinu kretanja… A onda sam čuo za njegov plan da potpuno promijeni način ishrane i zapitao se koliko li će izdržati. I evo, sada vidimo posljedice njegovog poremećaja u ishrani. Ova vrsta poremećaja nisu samo anoreksija ili bulimija, postoji i bolest zvana ortoreksija koja naizgled djeluje kao zdrava ishrana. I upravo zato Novak i nije svjestan posljedica koje po njega ima to što je već duže vrijeme na ovoj dijeti – iznijeo je svoje mišljenje Hezli i dodao:

- Đoković praktikuje dijetu kojom izbjegava šećer u potpunosti, ali koliko god djelovalo dobro, to je dugoročno izuzetno štetno po organizam. Vremenom sportista počinje da osjeća sve veći zamor, razvijaju se upale, alergije, intolerancija. Sve je podložniji stresu, spava sve manje i manje, da bi na kraju jedino uz pomoć lijekova uspjeo da utone u san. Osoba je sve iscrpljenija psihički i neophodni su psihosomatski lijekovi. Gubi vezu s prijateljima i porodicom, osjeća se izolovano i javljaju se suicidne misli – tvrdi Hezli, koji se ograđuje od toga da li Đoković proživljava baš sve pomenute simptome bolesti.

novak (2)

Savjet doktora

OPORAVAK MOGUĆ UZ NORMALIZACIJU ISHRANE

Kako tvrdi Jirg Hezli oporavak je moguć ukoliko bi se Novak polako vratio normalnoj ishrani.

- Neophodno je da počne ponovo unos ugljenih hidrata i šećera, ali postepeno kako bi se organizam navikao. Uz prilagođene treninge, Novak bi se nakon tri do šest nedelja polako vratio u normalu – zaključuje ovaj stručnjak

Izvor: kurir.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: