Objavljeno: 29.07.2013 u 15:23 | Aktualno, Vijesti | Komentara:

Njemačka traži ljekare i inženjere, minimalna godišnja plata 35.000 eura

Među doktorima i inženjerima vlada prava pomama za odlazak u Nemačku, gdje je objavljen spisak deficitarnih zanimanja na kome prednjače upravo ove dve profesije. Domaća javnost upozorava da i u Srbiji postoji manjak ljekara i inžinjera, pa će, ukoliko se ovakav trend nastavi, posljedice biti krajnje zabrinjavajuće.

njemacka-zanimanja

Poslodavci u Njemačkoj mogu da zaposle radnike iz zemalja van EU ako kandidat ima diplomu visokoškolske ustanove, ako je radni ugovor u skladu sa njemačkim pravom i ukoliko je godišnja bruto zarada stranog stručnjaka viša od 44.800 eura, odnosno 34.944 za struke u kojima najviše nedostaje radne snage. Visina plate je određena kolektivnim ugovorima, tako da je plata ista kao i za državljane te države.

U posredovanju pri zapošljavanju u inostranstvu učestvuju Nacionalna služba za zapošljavanje, kao i brojne privatne agencije koje imaju licencu za rad. Kandidati dobijaju dozvolu za rad i boravak u inostranstvu i zaključen ugovor o radu pre odlaska u inostranstvo.

Od stranih IT stručnjaka i inženjera se ne zahteva priznavanje diploma.

Kako kažu u agencijama koje se bave ovim poslom, neophodno je da kvalifikacije našeg stručnjaka budu jednake onima u Nemačkoj, poznavanje nemačkog jezika na nivou B2, diploma visokoškolske ustanove, kao i opšti, sanitarni i zdravstveni pregled. Sa dobijenim ugovorom o radu, u ambasadi Nemačke podnosi se zahtev za ulazak u tu zemlju. Uobičajena praksa je da klinika koja, recimo, zapošljava lekare uglavnom privremeno ustupi apartman na par meseci, i to na lokaciji koja odgovara zaposlenom, posle čega se dobija boravak na duži period. Posle probnog perioda od nekoliko meseci, dobija se novi ugovor koji može biti i na neodređeno vreme, a u početku se dobija mentor koji novozaposlenog osamostaljuje za rad.

- Do pre godinu i po dana imali smo jednog ili dva lekara koji su u Lekarskoj komori tražili sertifikat o dobroj praksi, što je preduslov za posao u nekoj drugoj zemlji. Danas tu dozvolu traži između 10 i 15 lekara nedeljno, a Nemačka je samo jedna od zemalja za koju apliciraju – priča za “Blic” Tatjana Radosavljević, direktorka Lekarske komore Srbije. Pored Nemačke, srpski lekari, prema njenim rečima, apliciraju za odlazak i u Abu Dabi, Sloveniju, Englesku, Švedsku i Norvešku.

Ona kaže da su plate lekara opšte prakse u Nemačkoj visoke i da osim plata, osnovni razlog za odlazak jesu uslovi rada.

Radosavljević kaže da Srbija već ima manjak lekara određenih struka kao što su radiolozi, kardiohirurzi, patolozi i anesteziolozi, a očekuje se i nedostatak pedijatara.

- Za sedam do deset godina veliki broj lekara odlazi u penziju zbog čega ćemo se naći u velikom problemu jer će se i Srbija suočiti sa manjkom lekara – objašnjava naša sagovornica.

Pored ljekara, drugo po redu traženo zanimanje koje je objavila Njemačka jesu inžinjeri elektrotehnike koji, poput ljekara, odlaze bez obzira na godine iskustva.

- Odlaze svi. I oni koji su završili samo fakultet i oni koji imaju master i inženjeri su s iskustvom. Motiv za odlazak su plate koje su mnogo više, ali i socijalno okruženje – tvrdi za „Blic“ prodekan na Elektrotehničkom fakultetu Lazar Saranovac.

Izvor: Buka / Blic

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: