Objavljeno: 09.08.2014 u 1:04 | Svijet, Vijesti | Komentara:

NE ZABORAVITE: U nedjelju uveče na nebu nas očekuje dramatični spektakl!

Na noćnom nebu u nedjelju očekuje nas dramatični spektakl tokom kojeg ćemo imati priliku da posmatramo dva zaista prekrasna prizora koje čovjek veoma rijetko može vidjeti. Iskoristite priliku te u nedjelju uveče budite dio “planetarnog spektakla”.

kisa-meteora

Prema pisanju londonskog Telegrafa, Perseidi će se poklopiti sa supermjesecom u jednom od najiščekivanijih događaja u astronomskom kalendaru.

Mjesec će nam se predstaviti u svom najvećem i najblistavijem izdanju u posljednih 20 godina, jer osim što će biti pun, naći će se u tački u kojoj je najbliži Zemlji (perigej).

Dva dana kasnije, kiša meteora Peseida dostići će svoj vrhunac, praćena vatrenim loptama, naziv za meteore svjetlije od Jupitera i Venere.

Supermjesec je prilično česta pojava. U prosjeku se dogodi svakih 13 mjeseci i 18 dana, a ovog ljeta ćemo ih vidjeti tri. Neobično svjetli supermjesec viđen je 12 jula, a još jedan bi trebalo da se pojavi 9. septembra.

Ali supemjesec koji ćemo imati priliku da posmatramo u nedelju uveče obećava izuzetan prizor, budući da će naš prirodni satelit biti na najbližoj razdaljini od Zemlje u godini.

Samo nekoliko minuta nakon što će stići u perigej, Mjesec će nam pokazati cijelu svoju osvjetljenu stranu. Taj fenomen će se ponoviti tek 2034.

Kada je u perigeju, Mjesec je oko 50.000 kilometara bliži nama nego kada je u najudaljenijoj tački od Zemlje. Tada je za 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji nego prilikom drugih punih mjeseca tokom godine.

Izvor: novimagazin.rs

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: