Objavljeno: 28.01.2018 u 18:20 | Vijesti | Komentara:

Meteorolozi u nevjerici: PONAVLJA SE FEBRUAR 2012. I CIKLON “GABOR” SA METRIMA SNIJEGA?

- Kakve oscilacije u prognozama nevjerovatno! – piše danas popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna, koja analizira meteo karte objavljene na na njemačkoj Wettercentrale, a koje možete pogledati na dnu teksta.

- Jutrošnje prognoze su ublažile očekivana zahlađenja, dok su izlazi oko podne aktualizirali dolazak jačeg zimskog prodora u prvoj polovini 2. mjeseca. Ipak, mislim da ovi izlazi pretjeruju u hladnoći, ne vjerujem da će prognoze ostati na ovome, iako se nikad ne zna! Priželjkujemo i očekujemo još promjena u prognozama – navodi prof. Zoran Zadro sa spomenute stranice, ali navodi još jednu zanimljivost:

- Ova situacija ima sličnosti i sa 2012. godinom i ciklonom Gabor, svakako zanimljiva slika za vidjeti!

Podsjetimo, u februaru 2012. godine desilo se nešto što je ostalo upisano u anale meteorologije u našim krajevima. Spomenuti ciklom «Gabor» donio je takve snježne padavine kakve su bile nezapamćene.

Podsjetimo, u Srbiji je čak u 27 opština bilo proglašeno vanredno stanje. Slično je bilo u Crnoj Gori. Tog 4. februara 2012. godine, nakon što je snijeg počeo padati noć prije, velike snježne padavine okovale su i veći dio Bosne i Hercegovine. Obustavljena je nastava, saobraćaj u većini gradova u BiH od ranih jutarnjih sati bio je blokiran, u Sarajevu nisu radili tramvaji, trolejbusi, autobusi… Širom BiH građani su ostali zavejani u vozilima i autobusima. Dramatična situacija je bila i u Mostaru te na putevima koji vode u ovaj hercegovački grad.

prognoza-1

U Sarajevu je tog vikenda mjereno 107 cm snijega, a Mostaru 87 cm

Najhrabriji su skakali sa kuća u duboki snijeg, roštiljalo se ispred haustora nakon čišćenja snijega, studenti i vojska su izašli na ulice kako bi pomogli, a volonteri su dijelili hranu i čaj. Ovakvo stanje potrajalo je nekoliko dana.

prognoza-2

U Hrvatskoj, snijeg je zabijelio i obalu. Već 02.02.2012. u noći Dalmaciju su zahvatile padavine. Već ujutro, 03.02. Metković je mjerio 27 cm snijega, Ploče 14 cm, Šibenik 10 cm, i Split 8 cm. Uz snježnu mećavu u Splitu se ujutro mjerilo -5 °C, a u Šibeniku -6 °C. Snijeg je nastavio padati cijelog dana pa je u 19 sati Šibenik mjerio 20 cm snijega, Split i Ploče 14 cm, Zadar 7 cm. Do kraja subote, kiša je opet prešla u snijeg pa je Split uvečer mjerio nevjerovatnih 25 cm snijega, a u Šibeniku je izjednačen rekord iz 1956. godine, 35 centimetara. Oko metar snijeg zatrpalo je Imotski i cijelu okolinu, a najviše snijega palo je u Vrgorcu, čak 112 centimetara.

prognoza-3

Izvor: doznajemo.com

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Moj.ba! Zbog velikog broja komentara Moj.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Dodaj komentar na članak: